'Nut van griepvaccin is niet bewezen'

24/10/11 om 21:25 - Bijgewerkt om 21:25

Het nut van een griepvaccin is niet bewezen, zegt nieuw onderzoek in Nederland.

Het effect en de werkzaamheid van de jaarlijkse griepprik voor 60-plussers kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat in het Geneesmiddelenbulletin is gepubliceerd, meldt het NOS Journaal in Nederland.

De griepprik vermindert bij gezonde volwassenen nauwelijks het aantal griepsymptomen en het aantal verzuimdagen. Evenmin bestaat aantoonbaar effect op het aantal complicaties zoals longontsteking of het doorgeven van het griepvirus, blijkt uit het onderzoek.

Toch vaccineren

In ons land raadt de Hoge Gezondheidsraad risicogroepen wel degelijk aan om zich te laten vaccineren tegen de griep. Het gaat vooral om zwangere vrouwen, mensen met een verminderde immuniteit en mensen die door een chronische ziekte het risico op complicaties lopen.

Minder risico

Volgens de Hoge Gezondheidsraad lopen mensen die gevaccineerd zijn (in tegenstelling tot de bevindingen van het nieuwe onderzoek in Nederland) minder risico om griep te krijgen. Wie na een vaccinatie toch griep krijgt, wordt minder ernstig ziek en heeft veel minder kans op complicaties.

Normaal griepseizoenDe Hoge Gezondheidsraad verwacht deze winter een normaal griepseizoen. Het vaccin dat kan worden afgehaald bij de huisarts of bij vele werkgevers beschermt tegen drie griepvirussen, waaronder de varkensgriep. (Belga/EE)

Onze partners