‘Norm voor blootstelling bisfenol A zou best lager zijn’

De blootstelling aan Bisfenol A (BPA), een chemische stof met hormoonverstorende eigenschappen, wordt best zoveel mogelijk vermeden. Ook kleine dosissen kunnen namelijk schadelijk zijn, zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

In een nieuw advies schrijft de HGR, het wetenschappelijk adviesorgaan van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, dat er extra onderzoek nodig is naar de effecten van de stof en naar veiligere alternatieven.

De aanvaardbare dagelijks inname (ADI) voor bisfenol A is 50 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. De HGR raadt echter aan om de blootstelling aan de stof zoveel mogelijk te beperken, zelfs tot onder de waarde van de huidige ADI, aangezien verschillende wetenschappelijke publicaties suggereren dat ook een kleinere dosis nog schadelijk kan zijn, legt professor-emeritus Leo Goeyens uit, die het hoofd was van het wetenschapsdepartement van de FOD Volksgezondheid.

Zwangere vrouwen en zuigelingen

Deze aanbeveling is in het bijzonder relevant voor zwangere vrouwen en zuigelingen, aangezien BPA een hormoonontregelend effect heeft. De BPA in het lichaam kan gevolgen hebben voor de geslachtelijke ontwikkeling en kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van obesitas of diabetes.

Negentig procent van de bisfenol A in ons lichaam is afkomstig van eetwaren. “De stof wordt gebruikt in verschillende kunststoffen, onder meer in conservenblikken”, legt Goeyens uit. Daarnaast zorgen tandmaterialen, het inademen van huishoudelijk stof of huidabsorptie na contact met warmtegevoelig papier voor de opname van BPA.

Alternatieven

“Er bestaan al veel alternatieven, maar die werden nog niet volledig onderzocht op toxische eigenschappen”, luidt het. Leo Goeyens voegt nog toe dat niet enkel BPA ongezond is. “In plastic kunnen heel veel verschillende stoffen zitten, die ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content