Nooit sloten zo veel apotheken hun deuren

© Belga
Désirée De Poot

Nooit, in de afgelopen tien jaar, sloten meer apotheken hun deuren dan in 2012.

2011 was al een topjaar met 16 apotheken die definitief de rolluiken naar beneden lieten. In 2012 werd dat record met 19 sluitingen opnieuw gebroken. Opvallend is wel dat die sluitingen vooral in het zuiden van het land gesitueerd zijn.

Cijfers vergelijken wordt wel moeilijker. Daar waar het Brusselse Gewest vroeger als aparte entiteit werd behandeld, dan is het nu de taalrol die telt. De Nederlandstalige Brusselse dossiers worden door de Nederlandstalige Kamer behandeld, de Franstalige dossiers door de Franstalige Kamer. Dat moest senator Louis Ide ook vaststellen toen hij, naar nu bijna jaarlijkse gewoonte, bij minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx de cijfers van de bewegingen in de apotheekwereld opvroeg.

Waals Gewest

Maar de naakte cijfers liegen niet. Daar in 2012 het aantal apotheken dat moest sluiten in het Vlaams Gewest na het piekjaar 2011 daalde, zien we hoe in het Waals Gewest dat aantal opvallend gestegen is. Voor de afgelopen vijf jaar betekent dit dat in het Vlaams Gewest 22 apotheken hun deuren definitief sloten, voor het Waals Gewest zijn dat er 31. Ook opvallend is het aantal apotheken dat gesloten is door fusie: in Vlaanderen fuseerden drie keer twee apotheken, in Wallonië twee keer twee.

Uit de gegevens die minister Onkelinx heeft meegedeeld, is ook duidelijk dat de apotheek steeds meer in een vennootschap is ondergebracht en niet als privé-eigendom.

Bron: de Apotheker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content