Noodtoestand in Brazilië door te groot aantal baby's met te klein hoofd

12/11/15 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:07

Brazilië heeft de noodtoestand afgekondigd op het vlak van gezondheid wegens een te grote stijging van het aantal gevallen van microcefalie bij baby's, waardoor de schedel bij pasgeborenen te klein is.

Noodtoestand in Brazilië door te groot aantal baby's met te klein hoofd

Baby's © REUTERS

In de noordoostelijke deelstaat Pernambuco werden bij pasgeborenen dit jaar al 141 verdachte gevallen gemeld. Tot nog toe werden op nationaal vlak gemiddeld een tiental gevallen van microcefalie per jaar geregistreerd, aldus het ministerie nog. Microcefalie zorgt voor een te kleine schedel wat de normale ontwikkeling van de hersenen kan verhinderen. De ziekte kan door verschillende oorzaken ontstaan zoals een infectie met rode hond, alcoholmisbruik of een blootstelling aan straling tijdens de zwangerschap van de moeder. Er bestaan echter ook erfelijke vormen van microcefalie.

Het ministerie leidde een onderzoek in en stuurde medische specialistenteams naar de betrokken regio. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd op de hoogte gebracht. Er zou ook een stijging van het aantal gevallen in de deelstaten Paraíba en Rio Grande do Norte vastgesteld zijn. De oorzaak voor de stijging is volgens het ministerie van Gezondheid nog niet achterhaald. (Belga/MVM)

Onze partners