Nobelprijs geneeskunde naar immuniteit

03/10/11 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

De Nobelprijs voor geneeskunde of fysiologie gaat dit jaar naar wetenschappers die ons meer inzicht hebben gegeven in ons immuunsysteem.

Nobelprijs geneeskunde naar immuniteit

© Reuters

De Nobelprijs voor geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaan Bruce Beutler en de Luxemburger Jules Hoffmann en de Canadese vorser Ralph Steinman voor hun onderzoek over immuniteit.
Steinman, de derde laureaat heeft het goede nieuws jammer genoeg niet meer mogen horen. Vrijdag 30 september overleed de wetenschapper op 68-jarige leeftijd aan kanker. Van dat feit was het Nobelcomité maandagochtend niet op de hoogte en dus riep het Steinman samen met de twee andere wetenschappers uit tot laureaat in de categorie geneeskunde. Omdat de statuten van het comité zeggen dat een prijs niet postuum kan worden toegekend, diende het comité in allerijl te beraadslagen over hoe het verder moest.

Steinman blijft laureaat

Het comité besliste dat de prijs Steinman toekomt. Op 10 december zal hij dus samen met de twee andere laureaten gehuldigd worden voor zijn werk op het vlak van immuniteit. Steinman ontdekte dat dendritische cellen het immuunsysteem activeren. Beutler en Hoffmann deden onderzoek naar aangeboren immuniteit.

Vorig jaar kreeg de Brit Robert Edwards de prijs toegekend voor de ontwikkeling van de kunstmatige bevruchting. Dinsdag en woensdag volgen de Nobelprijzen voor fysica en scheikunde. (Belga/INM)

Onze partners