Nieuwe test spoort dikkedarmkanker op met eenvoudige bloedtest

© iStock

De “ColonoKit” maakt het mogelijk om aan de hand van een eenvoudige bloedtest dikkedarmkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Het farmaceutisch bedrijf DNAlytics gaat op basis van onderzoeksbevindingen aan het Centrum voor Kankerbiologie (VIB-KU Leuven) en het UZ Leuven de “ColonoKit” ontwikkelen die het mogelijk maakt om aan de hand van een eenvoudige bloedtest dikkedarmkanker in een vroeg stadium op te sporen. De test zal meer zekerheid bieden over het resultaat in vergelijking met de bestaande testen zoals de meest gebruikte, IFOB.

Dikkedarmkanker is met 1,4 miljoen nieuwe gevallen in 2012 de derde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld en ook de op een na dodelijkste kanker. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op genezing ongeveer 95 procent. In een later stadium heeft patiënt minder dan 10 procent kans om 5 jaar na de diagnose nog in leven te zijn.

Bloed in de stoelgang

De IFOB-test, die bloed in de stoelgang opspoort, ontdekt slechts twee derde van alle darmkankers. In 90 procent zijn de resultaten bovendien valspositief, wat vele mensen ten onrechte ongerust maakt.

De werking van de ColonoKit, die ontwikkeld zal worden, is gebaseerd op de ontdekking dat het immuunsysteem in ons lichaam steeds reageert op de aanwezigheid van kankercellen. Vanaf het moment dat dikkedarmkankercellen in het lichaam aanwezig zijn, reageren de monocyten, een bepaald type witte bloedcellen, op de stoffen die deze kankercellen uitscheiden. De onderzoekers identificeerden 23 genen met een specifieke functie in dit proces die als een set biomerkers gebruikt kunnen worden en in de test worden opgespoord.

Partner Content