Nieuwe technieken voor het weghalen van overtollig vet

Liposuctie, de meest gebruikte techniek om vet te verwijderen, krijgt concurrentie. Vanuit de Verenigde Staten rukken meer gebruiksvriendelijke technieken op. Mooi, maar leveren ze iets op voor de gezondheid?

Aan liposuctie, de meest gebruikte techniek om overtollig vet te verwijderen, kleven heel wat nadelen. Het is een invasieve chirurgische techniek onder verdoving en voor het resultaat is het altijd enigszins afwachten. Er vielen ook al doden bij.

Er is dus reden voor meer patiëntvriendelijke technieken en volgens dokter Lisa Donofrio van de Amerikaanse Academie van Dermatologen – AAD en professor van de Yale Universiteit zijn die momenteel beschikbaar. Ze pikken in op specifieke eigenschappen van vetcellen. Namelijk hun grotere gevoeligheid voor temperatuurprikkels dan andere lichaamscellen.

Hete radiogolven
Opwarming van de vetcellen via radiofrequenties is een van de recentste technieken. De radiogolven brengen energie over naar de vetcellen die daardoor opwarmen en afsterven. De techniek is nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, maar wordt al uitgebreid toegepast. Want hij is zowel voor kleine vetophopingen als grote vetlagen geschikt, dus zowel voor een kleine dubbele kin als voor een bierbuik.

De warmte van de radiogolven kan ook collageenvezels doen samentrekken en dat is handig om de huid wat strakker aan te spannen. Vaak hangt die er immers wat flabberig bij na de verdwijning van de dieper gelegen grote vetlagen.

Vernietigende kou
Bij cryolipolysis, letterlijk vetvernietiging door koude, wordt een huidplooi opgezogen in een handapparaat en afgekoeld. Niet tot bevriezing, want dat zou vrieswonden veroorzaken. Maar fel genoeg om in de vetcellen een sterke ontstekingsreactie uit te lokken die het mechanisme tot zelfvernietiging of apoptosis in gang zet.

Een derde techniek gebruikt hoog intensief, geconcentreerd ultrageluid. De temperatuur speelt in dit geval geen rol. Het geluid laat de huid ongeschonden, maar schudt de vetcellen zo krachtig dat ze beginnen te lekken, stuk gaan en langzaam verdwijnen.

Geduld vereist
De nieuwe technieken werken van buiten het lichaam op de vetcellen in en hebben alleen effect op de bovenste vetlagen. Daarom zijn er meerdere behandelingen na elkaar nodig om de vetreserves laagje na laagje weg te pellen. De vernietiging en verdwijning van de vetcellen verloopt traag waardoor het effect pas over de loop van 2 tot 6 maanden zichtbaar wordt.

Over de doeltreffendheid en mogelijke risico’s van de nieuwe technieken spreekt Donofrio zich nog niet uit. Daarvoor is het nog te vroeg.

De toepassing lijkt veilig te zijn. Er is melding van roodheid, zwelling, blauwe plekken, lokaal ongemak en gevoelsstoornissen, maar dat is normaal bij dit soort ingrepen. Voorlopig zijn er geen meldingen van ernstige problemen.

Geen blijvend effect
Volgens de voorstanders sterven de vetcellen bij deze ingrepen af en komen er geen nieuwe voor in de plaats. Dat is juist op voorwaarde dat je je eetgewoonten onder controle kunt houden. Want wanneer je systematisch te veel eet, vorm je onherroepelijk nieuwe vetcellen. Dat proces wordt niet stilgelegd met deze technieken en treedt trouwens ook op na liposuctie.

Gelukkiger nadien? Dat is maar de vraag
Over een mogelijke invloed op de gezondheid is nog weinig geweten. Het is dus niet zo dat met het verdwijnen van de vetlagen ook de nadelige invloed op de bloedsomloop of een mogelijke diabetes verdwenen zijn. Een gezond lichaam vraagt meer dan het laten weghalen van overtollig vet.

Daarmee is het nut van deze ingrepen voorlopig beperkt tot bodysculpting en het is niet duidelijk of dit veel voordelen oplevert. Het is bijvoorbeeld niet aangetoond dat mensen zich gelukkiger en gezonder voelen na een liposuctie. Laat staan dat dit al aangetoond zou zijn voor deze nieuwe technieken.

Meer nog, er is nauwelijks ernstig onderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid van mensen na een liposuctie of andere vormen van bodysculpting. Daarmee geeft deze tak van de gezondheidsindustrie aan dat ze alleen geïnteresseerd is in het uitvoeren van de ingrepen en het innen van de cash en niet voor de gevolgen ervan.

Van de chirurgische maagverkleining met darmoverbrugging, een zware behandeling met levenslange consequenties, wel is aangetoond dat ze de gezondheid en levenskwaliteit kan verbeteren. Jan Etienne, Bodytalk www.bodytalk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content