Nieuwe techniek maakt kankerbehandeling minder zwaar

02/08/12 om 13:11 - Bijgewerkt om 13:11

Een nieuwe behandeling voor kanker kan op termijn leiden tot minder bijwerkingen voor de patiënt.

Nieuwe techniek maakt kankerbehandeling minder zwaar

Onderzoekers van het VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en de Vrije Universiteit Brussel hebben een techniek ontwikkeld die bestraling bij kanker minder belastend moet maken. De wetenschappers zeggen dat die op termijn kan leiden tot minder bijwerkingen voor de patiënt.

Radiotherapie, ook bekend als "bestraling", is een behandeling om kankercellen te vernietigen. Voor een optimale behandeling moet de radiotherapeut een zeer hoge stralingsdosis aan de volledige tumor geven. Met als gevolg bijwerkingen voor de patiënt.

Zones opgewassen tegen straling

De onderzoekers ontwikkelden nu een techniek waarbij ze makkelijker kunnen zien welke regio's in de tumor opgewassen zijn tegen straling. Daardoor kunnen ze specifiek die regio's zwaarder bestralen en hoeven ze niet de volledige tumor bloot te stellen aan een hoge stralingsdosis. Dat zou ook voor de patiënt moeten leiden tot minder bijwerkingen.

Dat de wetenschappers kunnen zien welke zones meer bestraling nodig hebben, komt door het "nanobody" dat ze daarvoor ontwikkelden. Dat nanobody is gericht tegen het eiwit MMR dat bepaalde stoffen in tumoren aanmaken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners