Nieuwe piste in strijd tegen hersenaandoening

© Reuters

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zijn erin geslaagd fruitvliegjes te genezen van neurodegeneratieve aandoeningen, dat zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven.

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zijn erin geslaagd fruitvliegjes te genezen van neurodegeneratieve aandoeningen, dat zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven. De wetenschappers deden dit door de afbraak van ‘kapotte eiwitten’ aan de synaps van de hersencellen – dit is de plaats waar hersencellen met mekaar communiceren – gedeeltelijk weg te werken. Deze aanpak geldt als een nieuwe invalshoek voor onderzoek naar hersenaandoeningen.

Het was al bekend dat een goede communicatie tussen hersencellen essentieel is voor een optimale mentale gezondheid en dat fouten in het TBC1D24-gen dit tegenwerken en zo aanleiding geven tot hersenaandoeningen met een verregaande neurodegeneratie, epilepsie, mentale beperking en gehoorproblemen.

Kapotte eiwitten spelen toch nog rol

De Leuvense VIB-onderzoekers ontwikkelden fruitvliegjes met fouten in de genetische fruitvliegvariant van TBC1D24 en voerden bij hen onderzoek uit naar hoe dit kan opgelost worden. Toen de onderzoekers bij deze gemuteerde fruitvliegjes de genen van het HOPS complex voor de helft uitschakelden bleken ze niet meer ziek te zijn.

“In eerste instantie is dat wat vreemd omdat een minder werkzaam HOPS-complex betekent dat het ransport van kapotte eiwitten naar de plaats van afbraak niet optimaal gebeurt. Uit dit onderzoek blijkt echter dat kapotte eiwitten toch nog een rol spelen ter hoogte van de synaps”, aldus het VIB-KU Leuven in een mededeling. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content