Nieuwe methodes tegen vetrolletjes

Het verwijderen van love handles en andere kleine vetophopingen in probleemzones kan tegenwoordig ook zonder liposuctie. Niet-chirurgische technieken zijn in opmars.

“Ze vereisen geen anesthesie, maar wel vakmanschap van de uitvoerder en realistische verwachtingen van de patiënt”, benadrukt dermatoloog Serge Coopman deze maand in Bodytalk. Twee technieken verdienen de voorkeur, want ze zijn veilig en doeltreffend. Bij Cryolipolyse wordt een huidplooi 45 tot 60 minuten tussen 2 koelpanelen van 5° C vastgezet. Vooral vetcellen zijn koudegevoelig en worden dus getroffen.

“Het precieze mechanisme is nog niet opgehelderd”, zegt Coopman. “Maar vermoedelijk dwingt de koude (cryo) de met lipiden gevulde cellen tot apoptose, dat is een geprogrammeerde celdood waarbij de cellen erg langzaam worden afgebroken (lyse). Dat lokt binnen de drie dagen na de behandeling een plaatselijke ontstekingsreactie uit die ongeveer een maand aanhoudt, tot het eigen afweersysteem al de dode vetcellen heeft opgeruimd. De vrijgekomen vetten worden op een natuurlijke wijze afgevoerd gedurende drie maanden. Heel geleidelijk dus, en daarom ook zonder een tijdelijke verhoging van de lipidespiegels of verstoring van de leverfunctie. Het ultieme resultaat laat dus even op zich wachten. De behandelde zone kan wel een tijdje als een blauwe plek aanvoelen, en vaak zijn meerdere behandelingen nodig.”

Ultrasoon geluid Een andere voorkeurstechniek om kleine hoeveelheden vet weg te halen, wordt aangeduid met HIFU. “Men beweegt twee- tot driemaal 15 tot 20 minuten lang een straal ultrasone geluidsgolven met een hoge intensiteit over de te behandelen huidzone”, legt Coopman uit.

“Deze golven dringen door de oppervlakkige huidlagen zonder er schade aan te richten. Maar in het vetweefsel worden ze gebundeld, gefocust dus, waardoor er plaatselijk een mechanische schokgolf en warmte ontstaat. Gevolg: de vetcellen sterven een snelle verbrandingsdood. De behandeling op zich is iets pijnlijker dan een cryolipolyse, maar een gewone pijnstiller volstaat en het eventuele ongemak achteraf is niet groter. Binnen de twee weken is er meestal al een zichtbaar resultaat, maar dat is pas volledig na drie maanden wegens de trage natuurlijke opruiming van de verbrandingsplaats. In de meeste gevallen volstaat één behandeling.” (A.S.) Lees meer in Bodytalk nummer 74

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content