Nieuw wapen in strijd tegen ziekenhuisbacterie

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een stof in aspirine kan de kolonisatie van onze neus door ziekenhuisbacteriën bevorderen. Microbiologen melden nu dat een courant middel tegen schimmel de bacterie kan bestrijden.

Salicylzuur, een natuurlijke stof uit onder meer wilgen en bepaalde fruitsoorten, vormt de basis van pijnstillers als aspirine. Maar ze heeft een onaangenaam neveneffect: ze kan de kolonisatie van onze neus met Staphylococcus aureus (de ziekenhuisbacterie) in de hand werken.

Doordat de stof zich graag aan ijzer bindt, neemt het ijzergehalte in onze neus af. Zo kunnen bacteriën floreren en een biofilm vormen: een beschermende slijmlaag, waardoor de microben nog moeilijk bestreden kunnen worden. Bij gezonde mensen veroorzaken ze geen overlast, maar bij patiënten kunnen ze het al verzwakte afweersysteem verder aantasten, wat tot ernstige complicaties kan leiden.

Microbioloog Patrick Van Dijck van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en zijn collega’s melden in Nature Communications dat ze biofilms van de ziekenhuisbacterie kunnen bestrijden met een courant middel tegen schimmels. Het product verhindert dat er een beschermende mantel rond de bacteriën gelegd wordt, waardoor klassieke antibiotica beter hun werk kunnen doen. De ziekenhuisbacterie is een groeiend probleem voor onze geneeskunde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content