Nieuw advies: sommige hiv-patiënten mogen ook zonder condoom vrijen

18/09/13 om 13:59 - Bijgewerkt om 15:03

Seropositieve mensen moeten niet langer altijd een condoom dragen bij het vrijen, zo stelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een nieuw advies, maar er zijn wel voorwaarden.

Nieuw advies: sommige hiv-patiënten mogen ook zonder condoom vrijen

Het 'vrijen zonder condoom'-advies kan irrationale angst voor hiv wegnemen © Thinkstock

De HGR raadt het gebruik van het condoom aan voor de preventie van hiv, maar zorgverleners kunnen patiënten voorstellen om geen condooms meer te gebruiken, als voldaan wordt aan strikte voorwaarden.

Screenen op seksueel overdraagbare aandoeningen

Het condoom kan achterwege blijven, als twee hiv-serodiscordante partners een duurzame relatie hebben, waarbij de seropositieve partner cART behandeling volgt, waardoor zijn hoeveelheid virus in het bloed al 6 maanden onder de grensdetectie is.

Het kan ook als beide personen geen condooms meer wensen te gebruiken omwille van bijvoorbeeld de kinderwens, het verbeteren van levenskwaliteit, de ontplooiing van het seksleven en het bevorderen van het welzijn van het paar.

De keuze moet wel onder medische begeleiding gemaakt worden.

Bovendien moeten beide partners voor elke beslissing een systematische screening ondergaan voor hiv, hcv, syfilis en andere seksueel overdraagbare aandoeningen die in het Nationaal Aidsplan worden bepaald.

Daarnaast mogen beide partners sinds de screening geen andere seksuele partners hebben gehad, moet de seropositieve partner zijn behandeling ononderbroken volgen en moeten de medische begeleiders actief informatie verstrekken aan de partners.

De HGR vindt dat de eindbeslissing bij de seronegatieve partner moet liggen. Zijn of haar keuzevrijheid staat voorop.

Mensen met hiv aanvaarden zoals ieder ander

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is blij met het nieuwe advies van de HGR. 'Hopelijk neemt het de irrationale angst voor mensen met hiv weg'.

Het is een goede zaak voor de betrokken koppels, vindt Sensoa, "maar ook naar de samenleving is dit een krachtig signaal: mensen met hiv die combinatietherapie volgen zijn nog nauwelijks 'besmettelijk'. De irrationele angst voor mensen met hiv verliest daardoor nog meer grond. Een reden te meer om mensen met hiv te aanvaarden zoals ieder ander."

"Er waren trouwens al gelijkluidende adviezen in andere landen", zegt Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa, "maar voor artsen bij ons was het toch moeilijk om een sluitend advies te geven aan patiënten. Dat wordt nu verholpen door het nieuwe advies van de HGR." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners