Niet leeftijd, maar arbeidsomstandigheden maken beroep zwaar

Het is een mythe dat hoe ouder je bent, hoe meer kans je zou maken om uitgeblust te raken op het werk.

De arbeidsomstandigheden zijn veel belangrijker dan de leeftijd voor het psychische welzijn van een werknemer, zo blijkt uit onderzoek van Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Werkgevers die werknemers gemotiveerd en langer aan het werk willen houden, bieden voldoende inspraak en investeren in opleiding en ontwikkeling.

Burn-out

Idewe schotelde in samenwerking met Indigov, een spin-off van de KU Leuven, een representatief staal van 2.029 Vlaamse werknemers een uitgebreide elektronische vragenlijst voor. Zestig procent bleek “bevlogen”. Zij zijn toegewijd en gaan op in hun werk. Daarentegen vertoont 22 procent symptomen van burn-out. Zij zijn emotioneel uitgeput door hun job en kijken er cynisch tegenaan.

Wie burn-out zegt, denkt onwillekeurig aan een te hoge werkdruk en te veel stress. De rol van de leidinggevende blijkt echter een heel belangrijke factor. Mensen met een burn-out krijgen veel minder

inspraak dan zij die geen last hebben van de symptomen (4 pct tegenover 16 pct). Ze ondervinden liefst vijf keer meer regelmatig rolconflicten (25 pct tegenover 5 pct), en ervaren veel minder sociale steun van hun leidinggevende (18 pct tegenover 52 pct). Bovendien klagen ze veel meer over hun ontplooiingskansen.

Kosten

De verzuimduur van werknemers met burn-outsymptomen blijkt ook bijna dubbel zo hoog: 17 dagen per jaar tegenover 9 dagen per jaar. Volgens Idewe komt dat neer op een extra kostenplaatje van 7.392 euro per werknemer met burn-outsymptomen per jaar. “Indien we werknemers langer aan het werk willen houden, goede werkkrachten willen behouden of het welzijn van werknemers willen bevorderen, lijkt het verbeteren van de arbeidsomstandigheden door preventieve acties de aangewezen weg”, luidt het. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content