Nederlandse meisjes krijgen steeds jonger hun regels

© Thinkstock
Désirée De Poot

Nederlandse meisjes worden steeds jonger ongesteld. Dat blijkt uit een grootschalige studie bij onze noorderburen. Het is een tendens die de grenzen overschrijdt en ook bij ons het geval zou zijn.

De resultaten komen uit de Landelijke Groeistudie, een enquête die voor de vijfde keer heeft plaatsgevonden. De eerste editie ervan dateert van 1955 waardoor het voor de onderzoekers niet moeilijk was om gegevens te gaan vergelijken.

In het totaal werden 20.867 kinderen tussen 0 en 21 jaar – en hun ouders – door medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg ondervraagd. Het ging niet alleen om meisjes van Nederlandse afkomst, maar ook om kinderen van Turkse en Marokkaanse origine. Bij de meisjes werd nagegaan wanneer zij voor het eerst menstrueerden, een vraag die in de vier vorige edities ook aan bod kwam.

Daaruit blijkt dat Nederlandse meisjes in 1955 voor het eerst menstrueerden op een mediane leeftijd van 13,66 jaar. In 1997 was dat al op 13,15 jaar en in 2009 op 13,05 jaar. Marokkaanse en Turkse meisjes krijgen nog vroeger hun regels. Daar waar dat in 1997 nog op 12,8 jaar (voor Turkse meisjes) en 12,9 jaar (voor Marokkaanse meisjes) was, daalde dat tot 12,5 jaar en 12,6 jaar in 2009.

Volgens de onderzoekers is die daling te wijten aan een verbeterde hygiëne, een betere voeding en behuizing en betere werkomstandigheden van de ouders. Obesitas speelt zeker ook een rol, maar zelfs wanneer het gewicht van de kinderen eruit werd gesorteerd, zag men nog altijd een daling van de leeftijd waarop de meisjes voor het eerst menstrueerden.

Deze tendens is daarom niet positief. Een vroege menarche is immers gelinkt aan meer psychosociale problemen en gezondheidsproblemen. Zo blijken vrouwen die opvallend vroeg hun eerste menstruatie kregen, vatbaarder zijn voor borstkanker, depressie en cardiovasculaire aandoeningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content