Nederland noteert stijgend aantal mensen met mazelen

22/06/13 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

In bepaalde delen van Nederland noteren artsen de laatste weken steeds meer gevallen van mazelen.

Nederland noteert stijgend aantal mensen met mazelen

© Belga

Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen in Nederland is tot gestegen naar 107. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week geleden werden 67 gevallen geregistreerd.
Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen. Het gaat vooral om kinderen van 4 tot 12 jaar op reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard. Ook werden enkele mensen ziek in Zeeland, het Groene Hart en op de Utrechtse Heuvelrug.

Het is volgens het RIVM waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd voort zal verspreiden; de grootste piek wordt pas over enkele maanden verwacht.
Vaccinatie
De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar streng-gereformeerden zien daar vanwege hun geloof vaak vanaf. Vandaar dat de uitbraak zich nu ook juist voordoet in regio's waar de vaccinatiegraad wat lager dan gemiddeld is.

Het RIVM liet weten dat baby's die risico lopen om mazelen te krijgen, misschien een extra inenting krijgen vanwege de uitbraak. Vooralsnog is dat evenwel niet nodig. Normaal gesproken krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik. Tot zes maanden zijn ze van nature beschermd.

Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Een enkele keer kunnen mazelen tot de dood leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen niet vaak voor. Van 4 dagen voor tot 4 dagen na het begin van de huiduitslag kan iemand anderen aansteken.

Biblebelt
De laatste keer dat er een echte mazelenepidemie plaatsvond in Nederland, was in 1999 en 2000. Ook toen werden vooral mensen in de zogenoemde "biblebelt" ziek. Door de ziekte stierven toen drie kinderen; 150 belandden in het ziekenhuis. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners