Na VS gaan ook in België stemmen op om transvetzuren te verbannen

Vetten © Istock

Kamerlid Nele Lijnen (Open VLD) heeft een wetsvoorstel klaar om kunstmatig geproduceerde transvetzuren, die terug te vinden zijn in sauzen, bakkerijproducten, margarines, snoep of gefrituurde snacks, te verbieden.

Het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) geeft voedingsproducenten nog drie jaar de tijd om artificiële transvetzuren definitief uit alle voeding te bannen omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook in ons land neemt de druk toe om kunstmatig geproduceerde transvetzuren, die terug te vinden zijn in sauzen, bakkerijproducten, margarines, snoep of gefrituurde snacks, wettelijk te verbieden. Volksvertegenwoordiger Nele Lijnen (Open VLD) heeft hiervoor een wetsvoorstel klaar, waar volgens haar consensus rond is.

Hart- en vaatziekten

Transvetzuren zijn onverzadigde vetzuren van plantaardige en dierlijke oliën, die chemisch behandeld worden via hydrogeneratie. Daardoor worden de oliën vaster, waardoor ze meer geschikt zijn voor voedingsproducten als margarine, snoep of koekjes. Ze zorgen bovendien voor een verlengde bewaarduur, wat voor de producenten aantrekkelijk is.

Doorgedreven wetenschappelijk onderzoek wijst echter uit dat deze transvetzuren schadelijk zijn aangezien ze het cholesterolgehalte verhogen en de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Het doorgaans erg strenge FDA (Food and Drug Administration) heeft nu een verbod op deze stoffen opgelegd. Er geldt wel een overgangsperiode van 3 jaar aangezien de transvetzuren massaal in de voeding aanwezig zijn.

Palmolie

The European Cardiology Society (ECS), de vereniging van 85.000 Europese cardiologen, grijpt deze beslissing vrijwel onmiddellijk aan om politici aan te manen werk te maken van een gelijkaardig verbod op het gebruik van transvetten in de EU.

In België is het voorbereidende werk al gebeurd. Kamerlid Nele Lijnen heeft hierover een wetsvoorstel klaar. De beslissing is tevens koren op de molen van producenten van plantaardige oliën, zoals soya- en palmolie, die al vele jaren aandringen op een wettelijke basis om artificieel bewerkte vetten te vervangen door volledig natuurlijke producten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content