Na paardenvleesschandaal in Europa, nu ook visschandaal in VS?

Een derde van de vis in Amerikaanse winkels en restaurants is verkeerd geëtiketteerd, zo blijkt uit onderzoek.

Voor de studie van de Amerikaanse ngo Oceana werd over een periode van twee jaar het dna van meer dan 1.200 visstalen in 674 verkooppunten onderzocht.

Blijkt dat er met de verkoop van vis flink geknoeid wordt. Vooral de meest beviste soorten, tonijn en knorhaan, zijn het slachtoffer van grote fraude: 87 procent van de als poon verkochte vis is geen poon, 59 procent van de zogenaamde tonijn is niet van een tonijn afkomstig. De grootste vis-fraudeurs blijken de sushi-restaurants (74%) te zijn, gevolgd door de andere restaurants (38%) en de voedingszaken (18%).

Niet alleen wordt de consument bedrogen, hij/zij kan geen gerichte viskeuze maken gebaseerd op bewaringstermijn of gezondheidsoverwegingen, stelde een de auteur van het rapport, wetenschapper Kimberly Warner. Zo wordt vaak vis aangeboden met een hoog kwikgehalte, een gevaar voor vrouwen van vruchtbare leeftijd en kinderen.

In Europa heerst momenteel een schandaal rond de verkoop van paardenvlees, dat verkeerdelijk geëtiketteerd werd als rundsvlees. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content