Na ‘kankerverwekkend’ kunstgras nu ook gifstoffen in rubberen tegels op speelplaatsen?

© iStock

Niet alleen in kunstgraskorrels, maar ook in rubberen tegels op speelplaatsen zitten te veel chemicaliën. Dat stellen twee hoogleraren toxicologie tegen de Nederlandse radiozender BNR.

“De tegels zijn vrijwel zeker ook gemaakt van gebruikte autobanden”, zegt hoogleraar Toxicologie Martin van den Berg. “We hebben de laatste tijd gezien dat die autobanden toch behoorlijk wat giftige stoffen bevatten.”

Die giftige stoffen bestaan volgens Van den Berg onder andere uit zogeheten PAK’s, die kankerverwekkend kunnen zijn. De Europese Unie is nog bezig met een onderzoek om te bepalen hoeveel van deze giftige stoffen in een kilogram rubber mogen zitten. “Die grens ligt momenteel op één milligram per kilogram voor volwassenen en op een halve milligram per kilogram voor kinderen.”

Afgelopen week ontstond veel ophef na een uitzending van “Zembla” waarin wetenschappers stelden dat er nooit goed is onderzocht of rubberkorrels in kunstgrasvelden kankerverwekkende stoffen bevatten.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) laat naar aanleiding van die reportage onderzoeken of er in Vlaanderen een probleem is met de kunstgrasvelden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content