N-VA is tegen vettaks

© ImageGlobe/Filip Claus

Marleen Temmerman wil de invoering van een vettaks bestuderen. Ongezonde voeding en fastfood worden dan een pak duurder.

Denemarken is het eerste land in de wereld dat een zogenaamde vettaks invoert. Het gaat om een extra belasting op vette voedingsmiddelen om overgewicht bij de bevolking tegen te gaan.

Per kilogram verzadigd vet in voedingsmiddelen moeten de Denen voortaan 2,16 euro extra belastingen betalen. Boter en bepaalde soorten vlees bijvoorbeeld worden daardoor duurder.

De N-VA is niet gewonnen voor het idee om ook in ons land een vettaks in te voeren. N-VA-senator Louis Ide ziet meer heil in preventie dan in een nieuwe belasting.

“Dat er dringend iets moet gedaan worden aan onze leefgewoontes staat als een paal boven water”, zegt Ide. “Maar een vettaks brengt geen zoden aan de dijk. Je bant geen ongezonde eetgewoontes met een extra taks, je spijst er alleen de staatskas mee. Als het echt om de gezondheid van onze burgers draait, moeten we de gemeenschappen aanmoedigen om meer te investeren in preventie.”

Vettaks = regelneverij

“De hoge kostprijs van een pakje sigaretten heeft in het verleden ook weinig of niets veranderd aan het rookgedrag van de mensen. En bovendien neigt een vettaks naar regelneverij. Hoe ver willen we hier in gaan? Moeten we straks ook een taks voor skiërs uitvinden? Want die sport veroorzaakt veel orthopedische problemen. Of waarom niet een taks op sporten in het algemeen? Want sporten mag dan al gezond zijn, het veroorzaakt ook veel blessures. Nee, we moeten toch een beetje serieus blijven”, zegt de N-VA-senator.

De N-VA pleit voor meer investeringen in preventie, maar zegt dat Vlaanderen over te weinig budgetten beschikt. “Toen de N-VA nog mee aan tafel zat, was dit één van onze punten: hevel preventie volledig over naar de gemeenschappen – nu zit een deel nog federaal – en zorg voor een bonus malus. Wie investeert in preventie moet een bonus krijgen. Naar wat ik hoor is deze piste ondertussen van de onderhandelingstafel”,

Gezond = duur

SP.A-senator Marleen Temmerman reageert wel positief op het Deense initiatief. Ze wil bestuderen of zo’n vettaks bij ons ook kan, zei ze op de VRT-radio. Temmerman wijst erop dat er voor heel wat voedingsmiddelen met “ongezonde” onverzadigde vetten alternatieven zijn met “gezondere” verzadigde vetten. Alleen zijn die vaak duurder.

Overgewicht kost geld

Ze vindt dat er een systeem moet komen waardoor ongezond voedsel duurder wordt en gezond voedsel goedkoper. Zo’n systeem zou niet alleen beter zijn voor het individu, maar ook voor de samenleving. Overgewicht en de ziektes die ermee gepaard gaan kosten immers veel geld aan de gezondheidszorg, zei Temmerman nog.

Ook CD&V-parlementslid Tom Dehaene, die in het Vlaams Parlement lid is van de commissie Welzijn en Volksgezondheid, schiet het idee niet af. “Ook in België heeft 1 op de 2 overgewicht. We moeten een vettaks dus wel overwegen. Ook niet vergeten dat voldoende bewegen even belangrijk is”, zegt hij op Twitter.

LDD-parlementslid Jurgen Verstrepen zegt ook niet zomaar ‘nee’ tegen het idee. “Een vettaks moet kunnen als de overheid voor gezonde voeding BTW verlaagt en goedkoper maakt”, twittert hij.

(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content