Mysterie van de dag: waarom lijkt het soms alsof uw gsm trilt

18/07/16 om 04:00 - Bijgewerkt om 10:23

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom lijkt het soms alsof uw gsm trilt?

Mysterie van de dag: waarom lijkt het soms alsof uw gsm trilt

Gsm in broekzak © Istock

U kent ongetwijfeld het gevoel: u voelt iets trillen in uw broekzak of handtas, u bent er zeker van dat uw gsm afgaat, maar wanneer u het toestel bovenhaalt, ontdekt u dat niemand u probeerde te bellen of een bericht stuurde. Geen nood, u bent niet de enige die dit geregeld meemaakt. 90 procent van de gsm-bezitters lijdt aan Phantom vibration syndrome.

'De oorzaak voor deze hallunicatie is eigenlijk erg envoudig', legt dokter Robert Rosenberg uit. Hij is verbonden aan het Georgia Instituut voor Technologie in de Amerikaase staat Atlanta en schreef een studie over het fenomeen.

Wat te doen?

'De gsm verschuift in uw broekzak, u denkt iemand belt me. Uw broek ritstelt tijdens een beweging, u denkt ik krijg een berichtje. Een spier trekt samen in uw been, u denkt opnieuw: ik word gebeld. Al deze omschrijvingen zijn voorbeelden van een fantoomvibratie', klinkt het.

Dokter Rosenberg vergelijkt dit gedrag met het dragen van een bril. 'Wanneer iemand al lang een bril heeft, vergeet hij of zij wel eens de aanwezigheid van het voorwerp. Het wordt een logisch onderdeel van die persoon. Het bezitten van een telefoon, is gelijkaardig.' De gsm wordt dus een verlening van onszelf. 'We verkeren dus altijd in een staat van paraatheid.'

Er is dus geen reden voor ongerustheid. Want hoewel fantoomvibraties uitermate irritant zijn, zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid. Als tip geeft Rosenberg mee dat u de gsm best geregeld van plek wisselt. (AVE)

Onze partners