Mysterie van de dag: waarom bestaat er geen geneesmiddel tegen een verkoudheid?

06/08/15 om 01:00 - Bijgewerkt op 04/08/15 om 14:41

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom bestaat er geen geneesmiddel tegen een verkoudheid?

Mysterie van de dag: waarom bestaat er geen geneesmiddel tegen een verkoudheid?

© Thinkstock

Hoewel een gewone verkoudheid de hoofdreden is waarom heel wat mensen in de wintermaanden ziek thuis moeten blijven van hun werk, is er nog steeds geen geneesmiddel tegen ontwikkeld en zijn we genoodzaakt om de vervelende aandoening 'uit te zieken'.

Er zijn drie redenen waarom een verkoudheid nog steeds 'ongeneeslijk' is, zo schrijft Time Magazine in haar 'The Answers Issue'. Een eerste reden is dat er te veel virussen zijn. Wat wij kennen als een gewone verkoudheid zijn in werkelijkheid honderden virusstammen, waarvan vele in te delen zijn onder een grote familie met de naam 'rhinovirussen'. Doorgaans zijn er in een jaar tijd drie tot vier griepvirusstammen die schade aanrichten, maar daarnaast circuleren er ook nog eens mogelijk 20 tot 30 stammen van rhinovirussen.

Vaccinatie

Net omdat er zoveel virusstammen zijn is een verkoudheid moeilijk te voorkomen via vaccinatie, zoals bij andere virussen. Het is immers haast onmogelijk om elk jaar een vaccin te gaan ontwikkelen voor virussen die een verkoudheid veroorzaken.

Maar de belangrijkste reden is natuurlijk een gebrek aan stimulans. In vergelijking met andere besmettelijke ziektes zijn de symptomen van een verkoudheid relatief goedaardig. Een verkoudheid is ook zelden dodelijk. De lopende neus en de zere keel zijn bovendien bijwerkingen die we ervaren van de aanval van ons immuunsysteem tegen het virus om ons weer beter te maken.

Het enige wat we dus kunnen doen tegen een verkoudheid is de symptomen verzachten. Dat doe je door veel water te drinken, bij voorkeur warm water met citroen, en met neussprays en -druppels om de opstopping te verhelpen. Andere middeltjes, die niet wetenschappelijk bewezen zijn maar geen schade aanrichten, zijn het innemen van zink en vitamine C. Zink zou de gemiddelde lengte van een verkoudheid reduceren bij mensen die niet aan andere aandoeningen lijden. Vitamine C zou hetzelfde doen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners