Mogelijk sterk griepseizoen op komst

© iStock

Het zuidelijk halfrond maakt momenteel een sterk griepseizoen mee. Dat kan een indicatie zijn van wat ons te wachten staat. Er is echter nog heel wat werk aan de winkel wat betreft de griepvaccinatie van risicopatiënten in ons land.

Er is duidelijk nog werk aan de winkel wat betreft de griepvaccinatie van risicopatiënten in ons land. Dat bleek donderdag bij een vooruitblik op het griepseizoen 2017-2018. Als de griepepidemie bij ons deze winter gelijkenissen vertoont met die die het zuidelijk halfrond momenteel meemaakt, staat ons een sterk griepseizoen te wachten, zei viroloog Marc Van Ranst.

Risicopatiënten zijn in ons land te weinig ingeënt tegen griep. Waar de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat de vaccinatiegraad bij hen 75 procent moet bedragen, is dat in België slechts 44 procent. Risicopatiënten zijn onder meer: zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken, personen die werken in de gezondheidssector, kinderen jonger dan zes maanden en zij die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen. Dat zij beter gevaccineerd worden tegen de ziekte, komt doordat ze een groter risico lopen op complicaties zoals longontsteking, met mogelijk hospitalisatie of zelfs overlijden tot gevolg.

Opmerkelijk is dat vooral de vaccinatiegraad bij jonge mensen met suikerziekte laag is. Uit een online bevraging bij 545 diabetespatiënten blijkt dat onder de 30 jaar slechts 26 procent zich laat inenten tegen griep. ‘Ook bij diabetici is er dus nog ruimte voor verbetering’, zegt professor Ann Mertens, professor endocrinologie van het UZ Leuven.

Ook bij diabetici is er nog ruimte voor verbetering

Ann Mertens, professor endocrinologie

‘Zich laten inenten tegen griep kan voor hen van levensbelang zijn, omdat zij zes keer meer risico lopen om gehospitaliseerd te worden en drie keer meer om te overlijden door de ziekte.’

Wanneer griep bij ons zal toeslaan, is overigens nog verre van duidelijk. ‘Het is onmogelijk om nu reeds exact te voorspellen wanneer het volgende griepseizoen zal starten, welke griepstam gaat domineren, of wat de ernst van de epidemie gaat zijn’, verduidelijkt Marc Van Ranst, professor virologie en epidemiologie aan de KULeuven.

Wat wel duidelijk is, is dat het zuidelijk halfrond momenteel een sterk griepseizoen meemaakt. Dat kan een indicatie zijn van wat ons te wachten staat. ‘In Australië had men een sterk griepseizoen met vooral influenza A/H3N2 (70 procent) en influenza B/Yamagata, een variant die dit jaar niet terug te vinden is in het trivalent vaccin. Of dit een voorbode is voor wat ons te wachten staat, valt nog af te wachten, maar er zijn wel lessen uit te trekken’, besluit die.

Partner Content