Moet alcohol onder 18 jaar verboden worden? Stel uw vraag aan professor Frieda Matthys (UZ Brussel)

17/04/18 om 12:30 - Bijgewerkt op 13/06/18 om 13:05

Hebt u een originele en relevante vraag voor verslavingsexpert Frieda Matthys? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moet alcohol onder 18 jaar verboden worden? Stel uw vraag aan professor Frieda Matthys (UZ Brussel)

© iStock

Mail uw naam, adres en vraag voor Frieda Matthys naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Hebben we straks geen Jupiler Pro League meer? Als het van de Hoge Gezondheidsraad afhangt alvast niet. In een nieuw advies aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block worden ambitieuze regels - of eerder: beknottingen - rond alcohol opgelegd. Reclame en sponsoring is uit den boze en op elk flesje of blikje moet een waarschuwing komen: 'alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid'. Want net als sigaretten, is alcohol per definitie ongezond, zo luidt het.

Vooral jongeren moeten worden beschermd: onder 18 jaar moet alcohol verboden worden, aldus nog de Raad. Maar ook volwassenen krijgen strengere richtlijnen: waar mannen vroeger nog 21 glazen alcohol per week mochten drinken en vrouwen 14, wordt die hoeveelheid nu bijgestuurd tot maximaal 10 glazen per week. Om te voorkomen dat we dorst krijgen, zouden alle restaurants bovendien verplicht worden om gratis (kraantjes)water aan te bieden.

Is dit de zoveelste vorm van betutteling, zoals N-VA beweert? Heeft Vlaanderen nu eenmaal een biercultuur, die we niet zomaar kunnen wegdenken? En jaag je minderjarigen hiermee misschien zelfs naar het illegale circuit?

En wat met de horeca? Er klonk al protest op het gratis water op restaurant: is dit een zoveelste mokerslag voor kleine zelfstandigen? Maar ook een mogelijk verbod op reclame en sponsoring kan nefast zijn: nu profiteren veel horecazaken van luifels, parasols, tafeltjes en stoelen van biermerken. Kunnen zij wel zonder? Of maken we zo een einde aan onze gezellige terrasjescultuur?

Frieda Matthys is diensthoofd Psychiatrie in het UZ Brussel en dé expert op het vlak van (alcohol)verslaving. Matthys werkt ook bij vzw Free Clinic voor mensen met een verslaving. Ze was tien jaar voorzitter van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en werkte mee aan het nieuwe advies rond alcohol van de Hoge Gezondheidsraad.

Lees meer over:

Onze partners