Mobiel vaccinatieteam wil Joodse- en Steinerscholen aanzetten tot inenten

31/08/15 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:25

Nog te veel kinderen zijn niet ingeënt. Daarom zal een mobiel vaccinatieteam dit schooljaar onder meer Joodse privéscholen bezoeken om kinderen te vaccineren.

Mobiel vaccinatieteam wil Joodse- en Steinerscholen aanzetten tot inenten

Kind krijgt vaccinatie © Istock

Hoewel België samen met Scandinavische landen goed scoort in Europa wat betreft vaccinaties, is er toch nog werk aan de winkel, stelt vaccinoloog Pierre Van Damme in Gazet van Antwerpen. '95 procent van de kinderen en baby's is ingeënt, bij adolescenten schommelt dat rond de 85 à 95 procent.'

In het kader van het jaarlijkse congres van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over vaccinaties, dat dit jaar plaatsvindt in Antwerpen, legt de arts uit dat de aandacht dit jaar gaat naar maatwerk.

Communicatie

'Het gaat om specifieke groepen waarbij de vaccinatiegraad erg laag is.' Daarbij verwijst hij naar de Romazigeuners in Frankrijk en Bulgarije. In Antwerpen wordt specifieke aandacht geschonken aan Joodse privéscholen. 'Zij leiden een geïsoleerd bestaan en vallen niet onder het systeem van de schoolarts', aldus Van Damme. 'Daarom werd een mobiel vaccinatieteam opgericht dat geregeld naar de scholen trekt om kinderen in te enten.'

En ook in de Steinerscholen laten ouders hun kinderen minder vaak vaccineren. 'Ouders zijn meestal niet tegen het vaccineren, wel stellen ze het vaker uit.' Daarom benadrukt Van Damme het belang van communicatie. (AVE)

Onze partners