'Misdaad op televisie maakt kijker angstiger'

26/10/12 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Wie meer naar misdaadseries op tv kijkt heeft meer angstgevoelens.

'Misdaad op televisie maakt kijker angstiger'

© Belga

Wie meer naar misdaadseries op tv kijkt heeft meer angstgevoelens. Er is evenwel nauwelijks een verband tussen deze gevoelens en misdaadstatistieken. Dat blijkt uit het doctoraat van de Leuvense communicatiewetenschapper Kathleen Custers. Misdaadseries spelen volgens Custers in op de drie factoren die de sterkte van iemands angstgevoelens bepalen: de opvatting over de ernst van misdaaddelicten, hoe men zijn eigen zelfredzaamheid beoordeelt en tot slot hoe groot men het risico inschat dat men zelf of zijn naasten slachtoffer wordt van dergelijke misdaad. "Hoe makkelijker we ons iets kunnen inbeelden, hoe hoger we het risico ervan inschatten", aldus Custers in de Campuskrant, tweewekelijks blad van de KU Leuven.

Dezelfde vaststelling gaat ook op voor nieuwsbulletins "omdat ook deze geen neutraal doorgeefluik zijn van misdaadstatistieken en politierapporten daar ze in de eerste plaats aandacht hebben voor uitzonderlijk nieuws". Custers ontdekte bijvoorbeeld dat wie de zaak Ronald Janssens van nabij gevolgd had twee keer zoveel angst had dat zoiets hemzelf of zijn naasten kon overkomen.

De onderzoekster pleit er in het algemeen voor "dat het publiek een soort mediaopvoeding krijgt, dat het weet met welke bril het moet kijken". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners