'Minder zout eten verlaagt het risico op een hartaanval'

16/04/14 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:36

Mensen die hun dagelijkse zoutinname met 15 procent verminderen, lopen minder kans om een hartaanval te krijgen. Dat blijkt uit een Britse gezondheidsstudie.

'Minder zout eten verlaagt het risico op een hartaanval'

© Thinkstock

Wie minder zout eet, krijgt minder snel een hartaanval. Zo blijkt uit een Britse studie waarover The Guardian bericht. Mensen die 8,1 gram per dag eten in plaats van 9,5 gram per dag -een vermindering van 15 procent- lopen minder risico om een infarct te krijgen. In Engeland waren er tussen 2003 en 2011 40 procent minder doden door hartaanvallen, beschrijft de studie. De onderzoekers zeggen dat de oorzaak van die cijfers een beperking van de zoutinname is, iets waar in Engeland al langer aandacht aan wordt besteed.

Verhoogde bloeddruk

Dr. Muriel Delvigne, cardioloog in het Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen, zegt het onderzoek nog niet te hebben gelezen, maar dat het zeker kan kloppen. "Zout kan onrechtstreeks een invloed hebben op het krijgen van een hartaanval. Zout verhoogt immers de bloeddruk, wat vervolgens de kans op een hartaanval vergroot. Daarnaast doet zout ook vocht opstapelen, wat het hart nog eens extra kan belasten", verklaart de cardioloog.

Andere factoren spelen mee

Toch is zout niet de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen in België zegt Dr. Delvigne. "Zout is bij ons niet de eerste grote oorzaak van hartaanvallen. Zaken zoals een te hoge bloeddruk, suikerziekte en roken zullen een veel grotere impact hebben op het hart. Maar minder zout eten kan sowieso geen kwaad om de kans op een hartaanval te verkleinen want het kan dus wel een onrechtstreekse oorzaak zijn."

Ook de Britse studie haalt aan dat een verminderde zoutinname helpt, maar dat dat best gebeurt in combinatie met minder roken, een lager cholesterolgehalte en het eten van fruit en groenten. Want ook die zaken spelen een grote rol bij het voorkomen van een hartaanval. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners