Minder verband tussen virussen en kanker dan gedacht

Désirée De Poot

Virussen spelen wel degelijk een rol bij het ontstaan van bepaalde kankers, maar er blijven nog massa’s kankers over waarbij dat niet het geval is.

Dat het humane papillomavirus een belangrijke rol speelt in het ontstaan van baarmoederhalskanker, weten we ondertussen wel. Net zoals het hepatitis B-virus kan meespelen bij de ontwikkeling van leverkanker en het Epstein-Barr-virus een rol speelt bij het ontstaan van Hodgin-kanker en maagkanker.

Oorsprong van kanker bij virus?

Deze voorbeelden zijn echter niet kenmerkend voor alle vormen van kanker. Meer nog. Virussen zouden een veel kleinere rol spelen in het ontwikkelen van kankers dan wetenschappers tot nog toe dachten.

Het zou een zegen zijn als we alle kankers zouden kunnen verbinden aan bepaalde virussen en even zag het ernaar uit dat we die richting uitgingen. Zo werd nog niet zo lang geleden beweerd dat tot vier op de tien kankers zouden veroorzaakt worden door een of ander virus. Zelfs voor bepaalde hersentumoren en prostaatkankers zouden we de oorsprong bij een virus kunnen vinden.

Virussen spelen wel degelijk een rol

Een artikel in de Journal of Virology maakt nu komaf met die hypothese. Virussen spelen wel degelijk een rol bij het ontstaan van bepaalde kankers, maar er blijven nog massa’s kankers over waar in het organisme geen enkel spoor van een of ander virus-DNA te vinden is.

Ook zeer agressieve kankers zoals melanomen, gliomen en adenocarcinomen in de borst, de longen of de dikke darm blijken geen enkele link te hebben met een virus. Ook is er niet meteen een verband tussen een of ander virus en eierstok-, nier- of schildklierkanker.

Bron: http://jvi.asm.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content