Minder premature baby’s sinds rookverbod

© Reuters

Nieuw onderzoek uit Schotland toont aan dat het rookverbod in openbare plaatsen een zegen is voor ongeboren kinderen.

Schotland is één van de eerste regio’s waar in 2006 een algemeen rookverbod werd ingevoerd in openbare plaatsen. Dat roken schadelijk is in de zwangerschap, is genoegzaam bekend. Roken verhoogt het risico op vroeggeboorte en/of op een kind met een (te) laag geboortegewicht. Passief roken gaat gepaard met vergelijkbare schade voor de foetus, zo wordt beweerd.

De universiteit van Glasgow pakt deze week uit met nieuw onderzoek waaruit blijkt dat het aantal vroeggeboorten en geboorten van kinderen met een laag geboortegewicht significant verminderd is sinds de invoering van het rookverbod in openbare plaatsen.

De onderzoekers verzamelden gegevens van alle pasgeborenen in Schotland tussen januari 1996 en december 2009 en noteerden ook het rookgedrag van de moeders. Na het rookverbod stopten meer zwangere vrouwen met roken in vergelijking met de periode ervoor, zo stelden ze vast.

Verder constateerden de vorsers een vermindering in het aantal premature geboorten met meer dan 10 procent, het aantal pasgeborenen met een laag geboortegewicht viel terug met 5 procent en er werden 8 procent minder baby’tjes met een zeer laag gewicht geboren.

Opvallend: deze volgens de auteurs opmerkelijke reducties werden zowel bij rokende als bij niet-rokende moeders vastgesteld. Dat bevestigt dat passief roken in de zwangerschap ook bijzonder schadelijk is. De Schotse studie concludeert dat het algemeen rookverbod in openbare plaatsen in belangrijke mate kan bijdragen tot het terugdringen van premature geboorten.

Marleen Finoulst / Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content