Minder liegen maakt gezonder

07/08/12 om 12:57 - Bijgewerkt om 12:57

Opgelet, een leugentje om bestwil lijkt misschien onschuldig, maar door minder onwaarheden rond te bazuinen word je mentaal en fysiek gezonder.

Minder liegen maakt gezonder

© Belga

Dat blijkt althans uit een Amerikaanse studie. Onderzoekers van de universiteit van Indiana verzamelden 110 volwassenen en vroegen aan de helft van hen om gedurende tien weken steeds de waarheid te vertellen. Aan de overige proefpersonen werd niet gevraagd te stoppen met liegen, maar zij noteerden wel het aantal leugens per dag.

De deelnemers waren tussen 18 en 71 jaar oud. Ze werden wekelijks onderworpen aan een leugendetectortest. Daarnaast vulden zij een vragenlijst in over hun fysieke en mentale gezondheid en over de kwaliteit van hun sociale relaties.

Minder leugenaars Het resultaat bevestigde wat al langer vermoed wordt: het aantal leugens in beide groepen daalde sterk en de gezondheid van de eerste groep - aan wie gevraagd werd te stoppen met liegen - verbeterde aanzienlijk.

"Gemiddeld vertellen Amerikanen 11 leugens per week", zegt professor in de psychologie Anita Kelly in het Amerikaanse weekblad Time. "Maar aan het einde van onze studieperiode, logen de deelnemers van de eerste groep slechts eenmaal per week terwijl de vergelijkende groep drie tot zes leugens vertelde.

Invloed op gezondheid en sociale relaties Niet alleen de mentale en fysieke gezondheid, maar ook de sociale relaties verbeteren merkten de onderzoekers. De proefpersonen stopten met excuses verzinnen als ze te laat waren of als een opdracht mislukte.

Volgens de voorzitter van de psychiatrie in het Lenox Hill ziekenhuis in New York dokter Bryan Bruno is liegen een belangrijke stressfactor die bijdraagt tot angst en depressie. "Minder liegen is goed voor je sociale relaties, maar ook voor jezelf als individu. Mensen zullen de vernietigende impact van leugens op hun sociale relaties wel herkennen, maar de interne stress waartoe liegen leidt is minder herkenbaar." (SVL)

Lees meer over:

Onze partners