Minder ADHD in zonnige landen

© Thinkstock
Désirée De Poot

Een kind met ADHD? Verhuis naar een zonnig oord en het probleem is al half opgelost. Het is kort door de bocht, maar onderzoek dat op het World Congress of ADHD in Milaan is voorgesteld, wijst wel in die richting.

Een kind met ADHD? Verhuis naar een zonnig oord en het probleem is al half opgelost. Het is kort door de bocht, maar onderzoek dat vorige week op het World Congress of ADHD in Milaan is voorgesteld, wijst wel in die richting.

De onderzoekers concludeerden eerst en vooral dat ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) wereldwijd steeds meer voorkomt. Maar tegelijkertijd stelden ze ook vast dat de wereldwijde verdeling zeer ongelijkmatig is en dat er in die verdeling wel degelijk een patroon zit. Zo zijn er opvallend minder mensen met ADHD in landen met een hoge intensiteit aan zonlicht. Voorbeelden daarvan zijn Mexico, Spanje, Colombia en Italië. Zelfs binnen onderzoeksgebieden zoals de VS viel het verschil in prevalentie van ADHD in de ‘sunny states’ en de overige gebieden in de VS op.

Als de onderzoekers een bilan maakten van de prevalentie van ADHD, dan kon het beschermende effect van zonlicht 34 tot 57 procent ervan verklaren.

Wie dacht dat het dan te maken zou hebben met vitamine D (een vitamine dat door zonlicht wordt geleverd), heeft het fout. De onderzoekers dachten dat immers ook eerst, maar konden dat effect uitsorteren. Zij weerhielden als oorzaak het circadiaan ritme. Dat is het biologische ritme dat ongeveer gelijkloopt met één dag. Vooral de slaapperiode is daarbij belangrijk.

Veel patiënten met ADHD hebben slaapproblemen, vooral inslaapproblemen. De wetenschappers denken dan ook dat bij bepaalde patiënten met ADHD slaapproblemen aan de basis liggen van het aandachtsproblemen. Inslaapproblemen op zich zijn dan weer gelinkt aan datzelfde circadiaan ritme. Neem daar nog eens bij dat steeds meer mensen vrij intensief worden geconfronteerd met ‘blauw licht’ (dat is het licht dat verspreid wordt door smartphones en tablets) en dat natuurlijk zonlicht overdag de toevoer aan ‘blauw licht’ ’s avonds compenseert. Het is immers geweten dat alleen 464 tot 484 nm. blauw licht de biologische klok beïnvloedt.

Door heel dat proces zouden ADHD’ers die overdag meer dan voldoende natuurlijk zonlicht krijgen beter gewapend zijn tegen inslaapproblemen en dus minder aandachtsproblemen hebben.

Deze resultaten leiden mogelijk tot nieuwe methoden voor preventie van ADHD en nieuwe inzichten wat betreft de behandeling van bepaalde gevallen van ADHD. Zo suggereren de onderzoekers de fabrikanten van tablets, smartphones en dergelijke hun schermen te implementeren met tijdgemoduleerde kleuraanpassingen waardoor er ’s avonds minder blootstelling aan ‘blauw licht’ zou zijn.

Meer info:

– Arns, M., van der Heijden, K.B., Arnold, L.E. & Kenemans, J.L. (2013) Geographic variation in the prevalence of ADHD: Circadian and sleep aspects of ADHD. Presented at the 4th World Congress of ADHD, Milaan, Italië.

– Arns, M. van der Heijden, K.B., Arnold, L.E. & Kenemans, J.L. (2013)Geographic variation in the prevalence of ADHD: The Sunny perspective.Biological Psychiatry DOI: 10.1016/j.biopsych.2013.02.010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content