Merknamentabel zegt wat u eet

19/09/13 om 14:00 - Bijgewerkt om 13:43

Wist u dat er een gigantische merknamentabel bestaat waarin gedetailleerde informatie is opgeslagen over meer dan 7.000 verschillende voedingsmiddelen - met 6.000 merkproducten - die in België op de markt zijn? De tabel is vooral interessant voor wie bepaalde voedingsstoffen wil of moet vermijden maar kan ook helpen bij het uitstippelen van een dieet.

Merknamentabel zegt wat u eet

Hoeveel calorieën, vetten, suikers en eiwitten bevat dit taartje © Thinkstock

Wie de tabel wil raadplegen, moet zich wel registreren om te kunnen inloggen. Dat is echter gratis en duurt maar een paar seconden. Daarna heeft hij de keuze. Hij kan zoeken op merknaam, op basisproduct of op voedingsstof. Wie bijvoorbeeld een merknaam intikt, krijgt meteen alle producten met die merknaam op het scherm te zien. Hij kan daaruit kiezen om zo door te klikken tot hij het product krijgt waar hij werkelijk naar zocht. Groot voordeel daarbij is dat hij ook meteen een afbeelding van het product te zien krijgt, zodat hij onmiddellijk zelf kan checken of hij op de juiste weg is.

Gratis

De site is volledig gratis, ook voor de gewone burger. Helemaal volledig is ze echter niet: niet alle merknamen zijn erin opgenomen en ook niet alle voedingsstoffen die in de producten verwerkt zitten. Zo worden bepaalde additieven - zoals kleurstoffen - niet vermeld. Wel vind je bij elk product het aantal calorieën en het gehalte aan vetten, suikers en eiwitten. Ook data over cholesterol, natrium en calcium worden vermeld. De maten en gewichten die worden gebruikt, zijn wel conform de Europese richtlijnen gestandaardiseerd.

De tabel is vooral handig voor mensen, zoals diabetespatiënten, die een strikt dieet moeten volgen waarvan de voedingsstoffen altijd in de tabellen zijn opgenomen. Het is zelfs zo dat je de zoekfunctie zo kunt instellen dat hij filtert met een minimum- of een maximumgehalte aan bepaalde voedingsstoffen. Je kunt bovendien ook per productgroep selecteren en dan kijken waar bijvoorbeeld de minste suikers of vetten in zitten.

Nubel

Nubel, dat de databank beheert, heeft meer dan 20 jaar ervaring. Het is een vzw die wetenschappelijke informatie verstrekt over voeding. De vzw werkt zowel met private als publieke partners. Om de inhoud van de site op zijn betrouwbaarheid te toetsen, werkt Nubel met een Wetenschappelijke Raad met leden die uit de academische wereld komen of verbonden zijn met een of ander onderzoekscentrum.

www.internubel.be

Bron: De Apotheker

Lees meer over:

Onze partners