Mensen met oorsuizen hebben meer grijze massa

Oorsuizen is geworteld in een netwerk van hersengebieden en mensen die aan dat tinnitus lijden hebben meer grijze massa.

Afgestudeerd in de Logopedische en Audiologische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven deed Kris Boyen voor haar proefschrift aan de Universiteit van Groningen MRI-studies bij mensen met tinnitus. Zij onderzocht zowel de structuren in de hersenen, als de functies van hersengebieden.

Zij stelde vast dat tinnituspatiënten meer grijze massa hebben in de auditieve hersenschors, maar ook in andere gebieden van het brein. De grijze massa is verantwoordelijk voor de verwerking van informatie.

Boyen legde ook een band tussen het hebben van tinnitus en het abnormaal functioneren van de thalamus (gedeelte van de tussenhersenen bestaande uit zenuwkernen).

In een eerste studie vond de promovendus een zwakkere functionele verbinding tussen de auditieve hersenschors en de hersenstam. In een vervolgstudie kon ze geen luidheidsafhankelijke activatie in de thalamus vinden, maar wel in de auditieve hersenschors en de hersenstam.

Beide resultaten kunnen geïnterpreteerd worden als het abnormaal functioneren van de thalamus bij tinnituspatiënten.

Steeds meer jonge mensen hebben last van oorsuizen, vaak als gevolg van luide muziek. Volgens Boyen brengen de resultaten van het onderzoek wetenschappers een stap dichter bij begrip van het ontstaan van oorsuizen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content