'Meisjes puberen steeds vaker beneden 8 jaar'

19/05/15 om 04:45 - Bijgewerkt om 04:45

Kinderartsen krijgen steeds vaker meisjes over de vloer die nog voor de leeftijd van 8 jaar aan het puberen zijn. Dat zeggen kinderendocrinologen van het UZ Gent en het Jessaziekenhuis in Hasselt.

'Meisjes puberen steeds vaker beneden 8 jaar'

© /

Dat schrijft Het Belang van Limburg. De artsen waarschuwen dat een vroegtijdige puberteit de groei ernstig kan verstoren en voor psychische problemen kan zorgen.

"Meisjes puberen vandaag sowieso vroeger dan pakweg twintig jaar geleden: eerder tussen 8 en 10,5 jaar", zegt Margarita Craen, kinderendocrinoloog van het UZ Gent. "Op zich is dat niet problematisch, maar meisjes die op nog jongere leeftijd - voor 8 jaar - beginnen te puberen kunnen wel problemen krijgen."

Minder groei

Kinderen die al op heel jonge leeftijd puberen zijn soms psychologisch en emotioneel labiel. "Ze voelen zich niet goed in hun vel omdat ze als enige van de klas al beginnende borstjes krijgen, waardoor ze het mikpunt van spot kunnen worden", zegt Craen. Het kan ook fysieke problemen veroorzaken. "Meisjes die al op 7 jaar beginnen te puberen, zijn al uitgegroeid als ze amper tien of elf jaar zijn, waardoor ze tien tot vijftien centimeter minder groot kunnen worden."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners