Meeste hoestsiropen niet meer toegelaten voor kinderen

07/03/13 om 08:14 - Bijgewerkt om 08:14

Nog een kleine maand en de nieuwe regelgeving rond antitussiva (hoesmiddelen) en decongestiva (middelen die de neus vrij maken) zijn definitief van kracht. Na een korte overgangsperiode van één maand, geldt de verplichting voor alle voorschrijvende artsen en apothekers.

Meeste hoestsiropen niet meer toegelaten voor kinderen

Er is maanden discussie over gegaan, maar nu zijn de maatregelen rond hoestmiddelen en neusdruppels en -sprays helemaal rond. Samengevat gaat het erom dat, vanaf 31 maart, heel wat geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheden niet langer aan kinderen mogen gegeven worden.

Wat de antitussiva betreft gaat het om alle middelen op basis van guaifenesine, die niet langer aan kinderen, jonger dan 6 jaar, mogen verstrekt worden. Wat de middelen betreft om de neus vrij te maken, gaat het om sprays en druppels die fenylefrine, efedrine, nafazoline of tramazoline bevatten. Die mogen vanaf 31 maart niet langer gebruikt worden bij kinderen die jonger zijn dan 7 jaar.

Streng

Deze maatregelen zijn streng, maar minder streng dan eerst door het FAGG aangekondigd. De Geneesmiddelencommissie wilde oorspronkelijk immers dat al deze middelen niet meer zouden mogen verstrekt worden aan kinderen, jonger dan 12 jaar. De leeftijd is nu naar beneden bijgesteld tot 6 en 7 jaar.

De maatregelen gelden niet voor plaatselijk toegepaste druppels of sprays die oxymetazoline of xylometazoline bevatten. Daar is geen leeftijdsbeperking voorzien, maar mogen voor specifieke leeftijdscategorieën (zijnde kinderen tussen 0 en 2 jaar en kinderen tussen 2 en 6 jaar) enkel die specifieke vormen worden gebruikt.

Voorschriftplichtig

De maatregel die alle antitussiva met codeïne of een van zijn derivaten betreft, blijft geldig. Al die middelen worden zowel voor kinderen als voor volwassenen voorschriftplichtig.

Apothekers en dokters zijn op de hoogte van deze maatregel en moeten ze eigenlijk al vanaf nu al toepassen. Alleen heeft de wetgever een overgangsperiode voorzien tot 31 maart, waardoor er eigenlijk pas vanaf 31 maart actief wordt opgetreden bij overtredingen. (DDP)

Lees meer over:

Onze partners