Meer pancreaskanker door worstjes en charcuterie?

18/01/12 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Volgens een onderzoek in de British Journal of Cancer van deze maand zou 50 gram extra charcuterie het risico op pancreaskanker met 19% kunnen doen stijgen. Hoe bang moeten we ons nu voelen?

Meer pancreaskanker door worstjes en charcuterie?

© Thinkstock

Een verhoging van het risico op kanker met 19% lijkt op het eerste zicht geweldig hoog en je zou voor minder de frankfurterworstjes, rookvlees, bacon en andere vleeswaren in de vuilnisbak kieperen. Maar laat je vooral niet opjagen.

Pancreaskanker is volgens het Kankerregister met 1,8% de 13de meest voorkomende kanker bij mannen in ons land en met 2,1% de 10de bij vrouwen. Per 100.000 Belgische mannen krijgen er elk jaar 6,1 pancreaskanker. Bij de vrouwen ligt dat aantal op 4,7. Kortom, het risico op pancreaskanker is vrij klein en dat kleine risico zou volgens de nieuwe studie met 19% toenemen per 50 gram extra charcuterie per dag. Daarmee blijft het dus nog altijd een zeer klein risico.

Je zou ook kunnen stellen dat het risico misschien vooral toeneemt voor wie veel charcuterie eet. Maar ook dat je risico op pancreaskanker nauwelijks afneemt wanneer er geen charcuterie in huis komt.

Geen bewijs van oorzaak
Het onderzoek in de British Journal of Cancer is best een degelijk onderzoek. Het vat de bevindingen samen van 11 studies en de resultaten van meer dan 2 miljoen mensen. Maar het wijst alleen op een mogelijke samenhang tussen de consumptie van charcuterie en pancreaskanker. Het is geen bewijs dat het ene de oorzaak is van het andere.

Charcuterie is dus geen gevaarlijk gif dat je ten allen prijzen moet vermijden, maar misschien overdrijf je er beter niet mee. Meer onderzoek stelt dat rood en verwerkt vlees kunnen bijdragen tot kanker en andere gezondheidsproblemen. De consumptie er van beperken, lijkt dan ook een gezond uitgangspunt.

Jan Etienne, Bodytalk

Onze partners