Meer keelkanker door het humaan papillomavirus

25/04/13 om 17:36 - Bijgewerkt om 17:36

Het aantal keelkankers dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus is de laatste jaren verzesvoudigd van 5 naar 30 procent. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij patiënten van het Nederlandse VUmc over een periode van 20 jaar.

Meer keelkanker door het humaan papillomavirus

© Thinkstock

Dat het humaan papillomavirus (HPV) baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is al langer geweten. Waar mensen zich minder van bewust zijn, is het aandeel van het HPV bij het ontstaan van keelkanker. Slachtoffers zijn in dit geval vooral mannen. Wisselende seksuele contacten en orale seks zijn dan ook de grootste risicofactoren bij het overbrengen van dit virus.

Nederlandse artsen-onderzoekers hebben het tumorweefsel van 240 patiënten die tussen 1990 en 2010 de diagnose van keelkanker kregen, onderzocht. Uit dit onderzoek bleek duidelijk dat de oorzaak van de keelkanker in 1990 nog voor 5 procent bij het HPV lag. In 2010 was er in 30 procent van de keelkankers sprake van het HPV. De overige vormen van keelkanker werden vooral veroorzaakt door roken en overmatig gebruik van alcohol.

Opvallend is ook dat het aantal keelkankers over het algemeen toeneemt. Dat zou net te verklaren zijn door de verspreiding van dat bewuste HPV. Belangrijk detail: de onderzoekers wijzen erop dat deze gegevens alleen maar een pleidooi kunnen zijn om jonge vrouwen te sensibiliseren zich tegen HPV in te enten. Daarmee zou niet alleen baarmoederhalskanker bij vrouwen voorkomen kunnen worden, maar ook deze vorm van keelkanker bij mannen.

Onze partners