Meer hartaanvallen na overschakeling op zomertijd

Hartaanval © Thinkstock

Door de overschakeling van winter- op zomertijd stijgt het aantal hartaanvallen met 25 procent.

Op maandag na de overschakeling op zomertijd, krijgen opvallend meer mensen een hartaanval. Een kwart meer patiënten moet op die dag gedotterd worden, in vergelijking met een willekeurige andere maandag. Dat blijkt een onderzoek uitgevoerd door de University of Colorado in Denver, schrijft The Guardian.

“Maandagmorgen is sowieso al een piek wat hartaanvallen betreft”, zegt cardioloog Amneet Sandhu die het onderzoek leidde. “Dat heeft waarschijnlijk met de stress te maken die een nieuwe werkweek met zich meebrengt. En ook het verschil tussen het slaapritme in het weekend en in de week speelt mee.”

Jetlag

Chronobioloog Bert van Der Horst van de Erasmus Universiteit vergelijkt in het NRC Handelsblad het verzetten van de klok met een jetlag. “Door het uur tijdverschil, voelen we ons wat moeër. Ochtendmensen zullen daar het minste last van hebben.”

“Maar we hoeven ons geen al te grote zorgen te maken”, zegt Van der Horst. De kans op een hartaanval is algemeen al erg klein, door de kleine verhoging, blijft de kans nog steeds klein.

De stijging op de eerste maandag wordt later in de week weer weggewerkt. Bovendien bewees een eerdere studie dat de extra sterftes door de zomertijd in de herfst opnieuw worden ingehaald. In oktober zijn er op maandag na de invoering van de wintertijd, minder hartaanvallen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content