Meer dan 70 procent Vlamingen wil af van wissel zomer- en winteruur

23/03/12 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Uit een poll onder 81.781 Vlamingen blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden een permanente zomertijd wil.

Meer dan 70 procent Vlamingen wil af van wissel zomer- en winteruur

76.4 procent wil af van de wissel tussen zomer- en winteruur en 54.5 procent kiest voor een permanente zomertijd. 21,9 procent wil liever een permanente wintertijd.

Dat blijkt uit 'De grootste poll van Vlaanderen' waarin de Vlaamse nieuwssites peilden naar de mening van de lezer over de wissel van zomer- naar winteruur.

Slechts 23,6 procent is voorstander van het huidige systeem waarbij zomer- en wintertijd elkaar afwisselen.

De belangrijkste Vlaamse nieuwssites sloegen op initiatief van het Radio 1-programma Peeters & Pichal de handen in elkaar voor 'De grootste poll van Vlaanderen' naar aanleiding van de overgang van de winter- naar de zomertijd dit weekend.

Dit weekend zomertijd
In de nacht van zaterdag op zondag moeten we onze klokken namelijk opnieuw verzetten van 2 naar 3 uur.

Rusland koos vorig jaar permanent voor de zomertijd . Volgens de Russische president Dimitri Medvedev werden de Russen ieder jaar weer ziek en gestrest van het aanpassen aan de wintertijd en daarom draaide hij eind vorig jaar de klok eens niet een uur achteruit. Altijd zomertijd dus.

Voor- en nadelen

Ook in Europa zijn velen de uurwisselingen en bijhorende narigheden beu. Tegenstanders menen dat de omschakeling met zomer- en wintertijd onze biologische klok behoorlijk in de war kan brengen. Vooral de moeizame aanpassing ligt bij velen moeilijk.

Voorstanders zijn er van overtuigd dat de omschakeling van zomer- naar winteruur en omgekeerd meer voor- dan nadelen heeft. Ze wijzen dan op de energiebesparing. Dat was ook de reden waarom de zomertijd in 1977 is ingevoerd. (TE)

Lees meer over:

Onze partners