Meer dan 260 bestaande geneesmiddelen blijken ook nuttig in strijd tegen kanker

© iStock

De strijd tegen de dodelijke kanker neuroblastoom wordt opgedreven.

Onderzoekers van de UGent zoomen in op neuroblastoom, een agressieve kanker die vooral kinderen treft: bij hen veroorzaakt hij 11 procent van de kankers. Hij ontstaat in het zenuwstelsel en kan uitzaaien naar andere weefsels. In veel gevallen sterven de patiënten.

Pieter Mestdagh en zijn collega’s melden in The Journal of Clinical Investigation dat ze in het bloed van zieke kinderen genetisch materiaal ontdekt hebben dat toelaat om op eenvoudige manier na te gaan hoe een tumor evolueert. Dat moet een patiënt hogere overlevingskansen geven.

Bestaande geneesmiddelen heroriënteren naar nieuwe functies is goedkoper dan nieuwe middelen ontwikkelen.

Mestdaghs collega Frank Speleman beschrijft met zijn team in Nature Communications de ontdekking van de structuur van een nieuw gen. Dat geeft een beter inzicht in het ontstaan van neuroblastoom. De publicatie opent perspectieven op beloftevolle geneesmiddelen. Ze liet al toe om twee bestaande middelen te combineren om de tumor aan te vallen.

Nog een Gentse collega, Jo Vandesompele, werkte mee aan een publicatie in Science die beschrijft hoe neuroblastoom ontstaat. Er zijn diverse types van de kanker, die onder meer verschillen in de mate waarin kankercellen afsterven. Ook dat inzicht kan nuttig zijn voor de behandeling.

In het vakblad ecancer sommen onderzoeker Pan Pantziarka van het Belgische Antikankerfonds en zijn collega’s meer dan 260 geneesmiddelen op die nu ingezet worden tegen andere ziektes en ook nuttig kunnen zijn in de strijd tegen kanker. Bestaande geneesmiddelen heroriënteren naar nieuwe functies is goedkoper dan nieuwe middelen ontwikkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content