Meer bisphenol-A in urine zwaarlijvige kinderen

© Reuters

Zwaarlijvige kinderen vertonen een hogere concentratie aan de chemische stof bisphenol-A in hun urine dan slanke kinderen.

Zwaarlijvige kinderen vertonen een hogere concentratie aan de chemische stof bisphenol-A in hun urine dan slanke kinderen. Dat blijkt uit onderzoek aan de New York University School of Medicine. Bisphenol-A (BPA), een populaire chemische stof om onder meer transparant plastic te maken, is alomtegenwoordig in onze producten. Het wordt gebruikt in uiteenlopende toepassingen van dvd’s tot tandvullingen, en ook als coating voor conserven en drankblikjes. Maar de stof is controversieel, omdat ze hormoonverstorende eigenschappen heeft. Ze wordt ook in verband gebracht met hart-en vaatziekten, borstkanker, neurologische afwijkingen en diabetes. Bisphenol-A is daardoor verboden in onder meer babyflesjes.

De wetenschappers onderzochten stalen van bijna drieduizend kinderen en adolescenten tussen 6 en 19 jaar oud. Uit de studie blijkt dat zwaarlijvige kinderen hogere concentraties van de stof in hun urine hebben. Kinderen met de hoogste concentratie BPA in de urine blijken 2,6 maal zoveel kans te hebben op obesitas dan kinderen met de laagste concentratie.

Blootstelling verminderen De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. “Ons onderzoek toont aan dat behoefte is aan een breder denkkader rond obesitas”, zegt hoofdonderzoeker Leonardo Trasande, hoogleraar Pediatrie. “Een ongezond dieet en gebrek aan lichaamsbeweging dragen met zekerheid bij aan hoger vetgehalte, maar het verhaal eindigt daar duidelijk niet.”

Vrijwel iedereen komt in aanraking met de stof. Uit een onderzoek van de Amerikaanse overheid in 2003 en 2004 bleek dat 92,6 procent van alle Amerikanen detecteerbare sporen van BPA in de urine had.

“Deze gegevens complementeren de al bestaande bezorgdheid rond BPA en steunt de oproep om de blootstelling aan de stof te verminderen, met name voor kinderen”, zegt Trasande. “BPA verwijderen uit blikjes is waarschijnlijk de beste manier om dat te doen, want er bestaan alternatieven.” (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content