Mazelen blijven voorkomen in België

24/04/12 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

In België, en ook in de rest van Europa, is het mazelenvirus nog niet uitgeroeid. Artsen en gezondheidsorganisaties blijven het belang van vaccinatie benadrukken.

In de eerste drie maanden van dit jaar heeft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) 24 nieuwe gevallen van mazelen geregistreerd. In dezelfde periode vorig jaar heerste een mazelenepidemie en werden er 173 gevallen opgetekend. In dezelfde periode twee jaar terug waren er slechts vijf nieuwe gevallen.

In België, en ook in de rest van Europa, is het mazelenvirus nog niet uitgeroeid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt het belang van een hoge vaccinatiegraad van de bevolking. Meer dan 95 procent van de bevolking moet gevaccineerd zijn om de verspreiding van het virus te stoppen.

Mazzelenvaccin

Of de epidemie dit jaar even groot zal zijn als vorig jaar, is niet zeker. De WHO waarschuwt wel voor een verdere verspreiding naar aanleiding van het EK voetbal en de Olympische Spelen. "Mazelen mogen dan wel bekend staan als een typische kinderziekte," zegt prof. dr. Patrick Goubau, voorzitter van het mazeleneliminatiecomité, "maar we zien dat vaak ook jongvolwassenen geïnfecteerd worden. De reden daarvoor is dat zij nooit de mazelen doorgemaakt hebben of niet gevaccineerd zijn. Reizigers die aan deze criteria voldoen, kunnen zich best vaccineren. Het mazelenvaccin geeft een goede bescherming." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners