Mannen maken meer kans op darmkanker

31/05/12 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Britse onderzoekers ontdekten dat mannen meer kans maken op darmkanker. De oorzaak: een genetische fout in het vrouwelijk geslachtschromosoom.

Tijdens een internationale samenwerking onder leiding van het Institute of Cancer Research (ICR) hebben wetenschappers gesuggereerd dat de ontwikkeling van darmkanker kan worden gekoppeld aan een defect in het X-chromosoom, zo meldt het tijdschrift Nature Genetics.

Het X-chromosoom wordt geassocieerd met de lagere niveaus van het zogenaamde SHROOM2-gen, dat bepaalt hoe cellen zich ontwikkelen.

Mannen kwetsbaarder

In principe kunnen zowel mannen als vrouwen door de ziekte getroffen worden maar omdat vrouwen twee X-chromosomen hebben kan het defecte chromosoom gemaskeerd worden door de normaal functionerende versie. Bij mannen is dit niet mogelijk aangezien zij slechts beschikken over 1 X-chromosoom gecombineerd met een Y-chromosoom.

Sneller screenen

Nooit eerder werd aangetoond dat één van de geslachtschromosomen betrokken is bij de ontwikkeling van een kanker die beide geslachten kan treffen.

"De ontdekking kan helpen verklaren waarom darmkanker meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. In de toekomst zullen personen met een verhoogd risico ook sneller gescreend kunnen worden." (AL)

Onze partners