Mannen die matig sporten hebben het snelste zaad

22/10/11 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

Een middelmatige hoeveelheid sport levert mannen de snelste zaadcellen op. Mannen die zeer veel of nauwelijks bewegen, hebben slechtere zwemmers, zo leert een nieuwe studie.

De beweeglijkheid van zaadcellen is een cruciaal element voor hun bevruchtingskracht. Zaadcellen die geen rechte lijn kunnen aanhouden en kriskras bewegen, raken nooit waar ze moeten terechtkomen. Cellen die slechts af en toe eens met hun zweepstaart slaan, evenmin.

Voor de studie schoten 215 Japanse mannen hun deel voor. Daarnaast vulden ze op een vragenlijst in hoe vaak ze aan sport of andere vormen van fysieke activiteit deden Aan de hand van hun antwoorden op een vragenlijst naar hun lichaamsbeweging werden ze opgedeeld in 3 groepen: weinig, matig of veel.

Weinig beweging scoort slechtst

De beweeglijkheid van de zaadcellen lag gemiddeld het hoogst bij de mannen uit de groep met een middelmatige hoeveelheid beweging. Slechts bij 14% van de mannen had minder dan 40 % van de zaadcellen een slechte beweeglijkheid.

De cijfers waren het slechtst voor mannen die weinig bewogen. Bij hen had 31% last van slecht bewegende zaadcellen.

Maar de intensief sportende mannen deden met 27% nauwelijks beter.

Trotse pauwen?

Sport is een belangrijk element van een gezonde levensstijl en het draagt blijkbaar ook bij tot een betere zaadkwaliteit. En dat is boeiende informatie, want het ondersteunt opnieuw de stelling dat sport en lichaamsbeweging goed is voor tal van lichaamsfuncties, maar dat overdrijven naar te veel of te weinig kan schaden.

We moeten toch opletten met dit soort studies. Dit is een klein onderzoek: 215 mannen die elk één zaadstaal inleveren. Het is te weinig om definitieve uitspraken te doen over lichaamsbeweging en de zaadkwaliteit.

Bovendien is vruchtbaarheid is een kwestie van 2 partners en de uitkomst blijft vaak een loterij. Wanneer de ene partner heel vruchtbaar is met ideale condities om snel tot een zwangerschap te komen en de andere totaal het tegenovergestelde, dan kan één lucky shot genoeg zijn. Maar met wat pech kan het evengoed jaren duren voor het zover is.

Jan Etienne / Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners