Mammobiel UZ Brussel staat morgen onder de Eifeltoren

20/10/11 om 18:31 - Bijgewerkt om 18:31

Morgen 21 oktober wordt de mammobiel van het Universitair Ziekenhuis Brussel tentoongesteld aan de oevers van de Seine, ter hoogte van de Eifeltoren.

Morgen 21 oktober wordt de mammobiel van het Universitair Ziekenhuis Brussel tentoongesteld aan de oevers van de Seine, ter hoogte van de Eifeltoren. De mammobiel is een minibusje uitgerust met apparatuur voor borstkankerscreening. In Frankrijk bestaat het concept van mobiele mammografie nog niet. Naar aanleiding van de internationale borstkankermaand kunnen de Fransen de mammobiel ontdekken.

Het doel van de mammobiel is o.m. om de participatiegraad voor borstkankerscreening te verhogen (in Vlaanderen bedroeg die in 2010 al 48%). Niet onbelangrijk gezien borstkanker een frequente en ernstige aandoening is (9400 gevallen per jaar in België). Frankrijk is een veel uitgestrekter land waar vrouwen veel grotere afstanden moeten afleggen om bij een radioloog terecht te kunnen die een mammografie van hun borsten kan nemen. Mobiele mammografie bestaat er echter nog niet. Naar aanleiding van oktober, borstkankermaand wordt de mammobiel van het UZ Brussel enkele uren tentoongesteld in het hartje van Parijs.

Vrouwen overtuigen

Begin 2009 stelde het UZ Brussel de eerste digitale mammobiel in Vlaanderen voor. Dankzij deze technologie kan de detectie van borstkankerscreening efficiënter verlopen en werd de screening drempelverlangend. De mammobiel gaat immers naar de mensen toe. Precies deze drempelverlaging en de snelle, accurate manier van werken zijn doorslaggevende argumenten om vrouwen te overhalen naar hun borsten te laten kijken.

Het UZ Brussel is 1 van de 5 erkende Vlaamse centra voor borstkankeropsporing. De mammobiel wordt in Vlaanderen volgens een vooraf vastgelegde planning ingezet in gebieden waar geen erkende mammografische eenheid in de buurt is. Vaak gaat het om gemeenten met een vrij landelijke ligging. (MF)

Lees meer over:

Onze partners