"Mama's kusje" doeltreffend bij kinderen

06/02/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Een zogenaamd 'mama's kusje' is een prima veilige, bruikbare en doeltreffende manier om een klein vreemd lichaam uit het neusje van een ondernemende peuter te krijgen.

"Mama's kusje" doeltreffend bij kinderen

Waar onderzoekers zich toch mee bezighouden.... Elke ouder kent het: even de kleine uit het oog verliezen en er verdwijnt een kraaltje of een klein onderdeeltje van speelgoed in het mondje, de oortjes of de neus.

Als het om het neusje gaat, hebben onderzoekers nu na intensief studeren kunnen vaststellen dat een zogenaamd 'mama's kusje' een prima veilige, bruikbare en doeltreffende manier is om een klein vreemd lichaam uit het neusje van de ondernemende peuter te krijgen.

Om duidelijk te zijn: bij 'mama's kusje' (al spreken de Engelsen ook over de 'partent's kiss', wat ongetwijfeld minder discriminerend is), plaatst de volwassene zijn mond stevig over de mond van het kind dat het kleine voorwerp in de neus heeft gestopt. Met één vinger houdt hij daarbij het neusgat dat niet verstopt is, dicht.

Daarna blaast de volwassene kort en scherp lucht in de mond van het kind. Via de neuskeelholte stroomt de lucht naar het verstopte neusgat en met een beetje geluk schiet het voorwerp prompt uit het neusje. Geen gepeuter met absoluut af te raden pincetten meer, geen gehol naar de spoedgevallendienst of naar de huisdokter...

Het waren de Engelse onderzoekers van het Buxted Mecical Centre uit de UK die alle gevalsstudies onder de loep namen en tot de conclusie kwamen. Stephanie Cook en haar collega's onderzochten acht studies met kinderen tussen 1 en 8 jaar. Bij zes op de tien kindjes vloog het ongewilde voorwerp uit de neus. Of het voorwerp nu glad of niet glad was, deed er niet toe. Wat volgens de auteurs wel een verschil zou maken, was de tijd dat het voorwerp al in de neus zat, de zichtbaarheid van het voorwerp en eerdere (mislukte) pogingen om het te verwijderen. Alleen vonden ze over die elementen bijna geen informatie.

Theoretisch zou er, bij superhard blazen, wel een risico zijn op klaplong of een gescheurd trommelvlies bij de kleine. Alleen is dat theoretisch, want in de praktijk vonden de onderzoekers daar geen enkel bewijs van. Volgens criticasters is het wel mogelijk dat die 60 procent slaagkans een overdrijving is aangezien auteurs gemakkelijker over successen schrijven, dan over missers.

Lees meer over:

Onze partners