'Maken kassabonnetjes ons ziek?'

20/05/15 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

Hormoonverstorende stoffen worden gelinkt aan overgewicht, een lager IQ, kanker en verminderde vruchtbaarheid. Nu blijken we vaker met die stoffen in contact te komen dan we zouden denken: van voeding in blik tot nieuwe kledij.

'Maken kassabonnetjes ons ziek?'

© iStock

"Maken kassabonnetjes ons ziek?", onder die nogal onheilspellende titel besteedt het wetenschappelijke Vlaamse tijdschrift Eos aandacht aan hormonenverstorende stoffen in onze dagelijkse omgeving.

Invloed op IQ en gewicht

Hormoonverstorende chemische stoffen zitten volgens het tijdschrift in honderden alledaagse producten: in plastic verpakkingen, cosmetica en conservenblikken, in speelgoed en meubels en zelfs in de rekeningen die we in de winkel krijgen.

Wetenschappelijke studies linken de blootstelling aan hormoonverstoorders onder meer aan een verhoogd risico op overgewicht, een lager intelligentiequotiënt, verminderde vruchtbaarheid en bepaalde kankers. De reden? Hormonen spelen in ons lichaam een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling, de voortplanting, in het immuunsysteem en de stofwisseling.

'Burger onvoldoende beschermd'

Tijdens bepaalde levensfasen, zoals de ontwikkeling in de baarmoeder en de puberteit, is de gevoeligheid voor hormoonverstorende stoffen nog groter. "De regelgeving beschermt de burger onvoldoende", zegt Åke Bergman, auteur van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over hormoonverstorende stoffen.

De chemische stoffen komen in contact met onze huid, we ademen ze in en we krijgen ze binnen via onze voeding. Zo zit de stof bisfenol A onder meer in conservenblikken en in een coating op kassabonnetjes. "Maar vaak is niet bekend welke stoffen er precies in producten zitten, want de bedrijven hoeven ze niet bekend te maken", aldus Bergman.

Nieuwe kleren wassen

Oorzakelijke verbanden blootleggen tussen alledaagse blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en negatieve gezondheidseffecten is moeilijk. Volgens sommige wetenschappers is het uit voorzorg beter om de blootstelling aan hormoonverstoorders zoveel mogelijk te beperken, zeker voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Eos geeft in dat verband een aantal tips. Zo verdient het aanbeveling om biologisch te eten, omdat die producten minder residu's van pesticiden bevatten. Voedsel uit blik wordt dan weer afgeraden. Voedsel in plastic schaaltjes en dozen verwarmen in de microgolfoven is eveneens uit den boze. Glas of porselein zijn een alternatief. En nieuwe kleren worden best gewassen voor u ze draagt, want foto's en logo's op textiel bevatten vaak PVC-coatings en schadelijke ftalaten. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners