Maggie De Block: 'Paniek, maar geen gevaar voor ebola-uitbraak in Europa'

16/10/14 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

'Er is een paniekcrisis, maar geen gevaar voor een heuse uitbraak van ebola', zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) na de bijeenkomst in Brussel met haar Europese collega's. Frankrijk en Groot-Brittannië gaan over tot controles op vluchten, in België is daar nog geen sprake van.

Maggie De Block: 'Paniek, maar geen gevaar voor ebola-uitbraak in Europa'

© Belga

De Europese ministers van Volksgezondheid hebben overleg gepleegd over de aanpak van de ebolacrisis op Europese bodem. Er werd informatie uitgewisseld, maar er worden geen collectieve maatregelen genomen, ook in België komen er geen nieuwe maatregelen. "Iedereen is het erover eens dat we momenteel een paniekcrisis beleven in Europa, maar dat er geen gevaar is voor een heuse uitbraak van ebola", zei de Belgische minister Maggie De Block (Open VLD) na afloop.

Controle van vluchten

De ministers kwamen samen om te bespreken welke maatregelen al genomen werden om de ebolacrisis in Europa het hoofd te bieden. Zo kondigde Frankrijk aan dat het een extra ebolacentrum in Guinee zal oprichten en vanaf zaterdag 18 oktober passagiers van vluchten die uit dat getroffen land afkomstig zijn, zal screenen. Het gaat wekelijks om ongeveer twintig vluchten tussen de Guinese luchthaven Conakry en de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Eerder maakte ook Groot-Brittannië bekend tot zulke 'entry screenings' over te gaan. Zo ver gaat België voorlopig niet.

Ebolapatiënten opvangen

"We zijn het er allemaal over eens dat de gezondheid van onze bevolking het allerbelangrijkste is", zei Maggie De Block. "Er is maximaal overleg en samenwerking nodig tussen de lidstaten." De Europese landen spraken af hun informatie over zieke (en ook vals-positieve) patiënten te blijven uitwisselen en elkaar goed te blijven opvolgen.

Met de ingewonnen informatie en getuigenissen gaat De Block nu terugkoppelen naar de experts van de FOD Volksgezondheid, om te bekijken of er bijkomende maatregelen moeten genomen worden. Maar voor extra controles op luchthavens en van het internationale treinverkeer dat bijvoorbeeld uit Frankrijk komt, is het nog te vroeg.

De Block liet wel verstaan dat de EU-lidstaten bereid zijn om bij capaciteitstekort ebolapatiënten van andere landen op te vangen.(Belga/WB)

Onze partners