Maggie De Block breidt terugbetaling immunotherapie uit

© belga

De therapie wordt momenteel alleen gegeven aan patiënten met melanoom, maar zal nu ook aangeboden worden aan patiënten met longkanker, niercelkanker en de ziekte van Hodgkin, een vorm van leukemie.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kondigt woensdag in Le Soir aan dat ze het gebruik van immunotherapie gaat toestaan voor nieuwe kankers. Binnen drie jaar zal het om 10.000 patiënten gaan, tegenover 500 vandaag.

De therapie wordt momenteel alleen gegeven aan patiënten met melanoom, maar zal nu ook aangeboden worden aan patiënten met longkanker, niercelkanker en de ziekte van Hodgkin, een vorm van leukemie. De lijst kan echter nog verder uitgebreid worden.

De minister ontwijkt zo de terugbetalingscommissie van het Riziv, die gemiddeld een jaar nodig heeft om een beslissing te nemen. Volgens Maggie De Block moest in dit geval een andere weg gevolgd worden. Als de therapieën op Europees niveau als efficiënt erkend worden, moet het medicijn een jaar eerder dan normaal beschikbaar zijn, onmiddellijk na de registratie bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content