Luchtvervuiling door verkeer baart meeste zorgen

02/04/13 om 21:28 - Bijgewerkt om 21:28

Belgen beschouwen kernafval als een groot milieuprobleem maar maken zich toch vooral zorgen over luchtvervuiling, zo blijkt uit onderzoek.

Van alle vormen van vervuiling houdt kernafval voor de Belg het grootste risico in. Maar in de praktijk is hij vooral bezorgd over luchtvervuiling afkomstig van het verkeer. Dat blijkt uit een enquête waarbij Test-Aankoop 1.800 Belgen bevroeg over vervuiling. De resultaten staan in Test-Gezondheid.

Na luchtvervuiling door verkeer (69 pct) is de Belg naar eigen zeggen het vaakst blootgesteld aan passief roken (61 pct), straling van gsm-masten (49 pct), luchtvervuiling industrie en lawaai (beiden 47 pct).

Luchtvervuiling door verkeer (70 pct) en industrie (65 pct) levert het meest kopzorgen op, gevolg door vervuiling beken en rivieren (60 pct), passief roken (57 pct) en vervuiling grond- en drinkwater (56 pct).

Ontevreden over werkplek

Belgen voelen zich over het algemeen tevreden over de staat van de leefomgeving op de plek waar ze wonen. Meer Belgen zijn meer ontevreden over hun werkplek.

Als het gaat om de thuisomgeving zijn inwoners van Luxemburg (86 pct) het meest tevreden, gevolgd door Vlaams-Brabant (82 pct), Antwerpen en Limburg (80 pct). Dat zijn niet toevallig de meest groene provincies van het land

Onderaan de ladder bevinden zich Luik (59 pct), Brussel en Henegouwen (63 pct). In die gebieden is veel verkeer en ook zware industrie.

Acht procent zou omwille van de vervuiling graag willen verhuizen. Vier procent heeft ook daadwerkelijk plannen in die richting.

Overheidscommunicatie kan beter

Opmerkelijk: 80 procent stelt nog nooit informatie te hebben ontvangen van de overheid over vervuiling in zijn omgeving. Vijfenzeventig procent kreeg nooit info over maatregelen die hiertegen zouden genomen werden. Zes op de 10 heeft overigens ook geen vertrouwen in overheidscommunicatie hierover. Test-Aankoop eist daarom dat de overheid de burger meer informeert. (Belga/TE)

Onze partners