Limburgse appels gezonder dan West-Vlaamse?

17/12/12 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Diverse kranten hadden het er de afgelopen week over hoe gezond het eten van appels wel is. En dat Limburgse appels gezonder zijn dan West-Vlaamse. Men schrijft dit onder meer toe aan het feit dat de ene appelsoort meer voedingsvezels bevat dan de andere.

Voedingsvezels worden reeds jarenlang gepromoot voor de preventie van hart- en vaatziekten. Op welke wetenschappelijke grond baseert men zich daarvoor? De Cochrane Collaboration is onze meest betrouwbare bron voor medische informatie.

Interessant is dat Cochrane reviews ook een (Engelstalige) samenvatting voor consumenten bevatten. De meest recente review over het gebruik van voedingsvezels ter preventie van hart- en vaatziekten dateert van 2009 (zoekterm: "fibre"). Aan gezonde vrijwilligers werd het advies gegeven om minder zout en vet, maar meer groenten en fruit, te eten. Dit resulteerde in een bescheiden daling van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Uit een andere studie blijkt dat verschillende soorten voedingsvezels (waaronder havermout en pectine) een vergelijkbaar effect hebben. De vraag die zich stelt is of de aldus bekomen verlaging van het cholesterol "gezond" is. Met andere woorden, of dit resulteert in een langer leven of in het vermijden van een beroerte of een hartinfarct.

Complexe relaties Van statines, de medicijnen die de cholesterolconcentratie doen zakken, weten we dat ze het risico op hartinfarct verlagen. Dit is niet louter te danken aan de cholesterolverlaging, ook andere effecten spelen een rol. Je kan niet zomaar besluiten dat elke vermindering van de cholesterolwaarde in het bloed leidt tot een vermindering van het risico op een hartinfarct. Je kan dit alleen maar hopen.

Een ander voorbeeld kan dit verduidelijken. Het verband tussen opleidingsniveau (cholesterol) en werkloosheid (hartinfarct) is gekend. Maar zal het hoger opleiden van mensen (cholesteroldaling) hen aan werk helpen? Dat is helemaal niet zeker, werkloosheid wordt immers ook door vele andere factoren bepaald. Men kan zich zelfs voorstellen dat in sommige omstandigheden het effect negatief uitvalt. Je kan enkel hopen dat een betere opleiding de tewerkstelling zal bevorderen. Als je het zeker wil weten moet je een studie doen waarin rechtstreeks gemeten wordt of mensen die een bijkomende opleiding volgen teneinde aan werk te geraken, naderhand uit de werkloosheid ontsnappen. Een dergelijke studie is relatief eenvoudig te doen.

In het geval van gezonde voeding, waar de beoogde effecten zich pas na verloop van tientalen jaren manifesteren, is het heel wat moeilijker. Of je nu appels moeten eten om langer te leven, en of het daarbij belangrijk is of ze rood dan wel geel zijn weet niemand. Het belangrijkste is dat ze lekker zijn.

Hans Van Brabandt, directeur CEBAM

Lees meer over:

Onze partners